Arbetsmaterialet för den trygghetsundersökning som genomförs av polisen i Kalmar län, tillsammans med kommunerna, visar att Västerviksborna känner sig tryggare nu än förra året.
– Vi har sett på resultaten att fler anser att polisen bryr sig om lokala problem, säger Lisa Koblanck, kommunpolis i Västervik.
Hon berättar att Västerviks resultat har sett bra ut under många år, men att det nu till och med är något bättre. Exakt vad det beror på tycker hon är svårt att säga.
– Jag tror att det är många olika faktorer som spelar in. Bland annat det arbete som kommun och polis gör gemensamt, som att öka grannsamverkan och tryggheten på skolor. Jag tror också det har att göra med de pressträffar vi har varannan vecka där vi berättar om det vi gör. När allmänheten får veta att vi jobbar med just de här sakerna som berör dem så känner man sig tryggare.
Undersökningen görs genom att det varje år skickas ut brev till kommuninvånarna i länets kommuner, med frågor som rör tryggheten. I Västerviks fall handlar det om 600 brev i tätorten och 300 i övriga kommunen.
– Det blir fortfarande ett ganska trubbigt instrument, men det är bättre än den nationella undersökning som Brå, (Brottsförebyggande rådet) gör, som man knappt kan bryta ner på kommunnivå.
Att sätta ett mått på brottsförebyggande arbete är också svårt.
– Trygghet är ju en känsla och den är individuell. Det som är tryggt för mig kanske inte är det för dig. Men tack vare att vi gjort den här undersökningen i så många år kan vi ändå se om något förändras. Och det är ju positivt att vi fått ett positivt resultat, säger Lisa Koblanck.