Polisen: "Det är svårhanterat när det brakar loss"

Hur många vakter som polisen ålägger hockeyklubben beror bland annat på hur hallen ser ut och hur många högrisksupportrar som väntas komma.

Polisen. Jonas Halling säger att deras målsättning är att hockeymatcherna ska vara trygga. På vissa matcher med låg riskbild finns inte extra vakter alls, menar han.

Polisen. Jonas Halling säger att deras målsättning är att hockeymatcherna ska vara trygga. På vissa matcher med låg riskbild finns inte extra vakter alls, menar han.

Foto: Ola Axman

Västervik2016-03-09 16:49

Jonas Halling på polisen i Västervik säger att bedömningen inför varje hockeymatch görs i Kalmar och att den bedömningen görs beroende på hur risk- och hotbilden ser ut. Hur det fungerar i andra klubbar vet han inte, men han säger att hallens storlek och hur många bortasupportrar som kommer har att göra med hur många vakter som åläggs.

– Inför Södertäljematchen till exempel så gjorde deras supporterpolis en bedömning av hur många högrisksupportrar som skulle komma. Om det inte finns någon risk så ålägger vi inga vakter.

Jonas Halling säger att polisens mål är att matcherna ska vara trygga och att det inte ska hända någonting. Om det finns två till fyra vakter på en match och det skulle hända någonting, ett bråk till exempel, så kan de vakterna knappt freda sig själva, menar han.

– Det är svårhanterat när det brakar loss.

Halling säger att det finns vakter på flera större sportarrangemang i Sverige men att det blir mer stökigt inom vissa sporter och vissa lag. Att matchvärdarna skulle vara ett argument i diskussionen om vakter slår han bort eftersom de inte kan ingripa om det blir stökigt.

Är det rimligt att VIK ska behöva betala så mycket mer i säkerhet än de andra klubbarna?

– Jag har inga kommentarer om ekonomin, vi ser till säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om