På torsdagen presenterade polisen resultatet av sin årliga trygghetsmätning, där upplevda känslor av trygghet hos bland annat Västerviks kommuns invånare mäts.
– Vi ser att det finns en otrygghet bland de yngsta medborgarna i mätningen. Åldersgruppen 16–19 år känner sig ganska otrygga, och det är något vi måste sätta oss ner och titta på, säger kommunpolis Viktor Haglind.
– Det här är lite nytt för oss, tillägger Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef på kommunen.
Har ni någon teori om varför unga känner sig mer otrygga idag?
– Det är ju så att vi befinner oss i en pandemi. Gymnasieskolor har stängt, man har dragit ner på fritidsaktiviteter. Det sammantagna för en ungdom har ändrats mycket, säger Brändström.
– Som ung kanske man möts av många intryck från sociala medier och påverkas av det man läser. Sedan kanske man inte får så många andra intryck, säger Haglind och påpekar att antalet unga svarande i mätningen är ganska lågt.
Både Haglind och Brändström framhåller samarbetet mellan polisen och olika kommunala verksamheter, exempelvis skolan, som viktiga för medborgarnas känsla av trygghet.
I övrigt upplevs buskörning på landsbygden som ett problem, vilket har varit fallet flera år i rad. Ankarsrum och Edsbruk är två orter där man känt sig mer otrygg, men i Edsbruk har man lyckats vända den trenden, enligt både Haglind och Brändström.
– Vi blir bättre och bättre över tid, och Västervik hamnar på topp 3 i hela polisregion Syd. Det är fantastiskt bra, säger Haglind.