"Polisen borde lära ut cykelvett i skolorna"

Polisen borde komma ut till skolorna och lära eleverna trafikvett, som man gjorde förr. Det tycker både organisationen Cykelfrämjandet och skolledare i Västerviks kommun.

Allt fler cyklister skadas i dag i den svenska trafiken. Skolledare vill att polisen återigen kommer ut till skolorna och undervisar i trafikvett.Arkivfoto: Ola Axman

Allt fler cyklister skadas i dag i den svenska trafiken. Skolledare vill att polisen återigen kommer ut till skolorna och undervisar i trafikvett.Arkivfoto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-11-05 00:00

Många som är vuxna i dag minns säkert de där dagarna då polisen kom till skolgården och hade utbildning i hur man cyklar säkert. Man vinglade runt röda koner, testade bromsar, och poliser föreläste i klasserna.

Numera är det skolan som ska sköta trafikundervisningen. För flera år sedan bestämde Polismyndigheten att man inte skulle satsa på den här typen av verksamhet.

- Primärt är det att man från centralt håll inte tyckte att lektionsundervisning var en primär uppgift. Vi skulle satsa på mer polisiära uppgifter, och inte stå vid katedern, säger Klas Werme, operativ chef vid polisen i norra Kalmar län.

Lars-Åke Sandberg, rektor på Lidhemsskolan i Västervik, tycker att det är synd. Den myndighet som kontrollerar att lagarna följs, det vill säga polisen, borde ta större ansvar för informationen, anser han.

- Vi ska se till att eleverna klarar kunskapsmålen, inte att de följer cykelsäkerhetsreglerna. Man kan inte lägga allt på lärarna. Vi är inga experter på cykling. Ska informationen ge effekt så ska det komma från polisen, inte lärarna.

Organisationen Cykelfrämjandet är en annan instans som oroar sig för elevernas trafikvett.

I Smålandsnytt gick man förra veckan ut och varnade för konsekvenserna av att polisen inte längre kommer ut till skolorna.

- Långsiktigt är det stor risk att vi får en hel generation som inte kan hantera cykel och moped på samma sätt som tidigare, säger Mirka Kans från organisationen Cykelfrämjandet, till Smålandsnytts reporter.

Flera andra rektorer och lärare i Västervik har hört av sig till polisen och bett att de ska komma ut och prata i klasserna. Det berättar Jonas Halling, biträdande teamchef på Västervikspolisen.

Han förklarar också att det inte är omöjligt att få till ett besök om det önskas - även om det inte sker i den omfattningen som förr.

- Vi har ungdomspoliserna som infördes för två år sedan, och de är mycket ute i skolorna och jobbar. När vi får förfrågningar så försöker vi att tillmötesgå dem.

- Men framför allt så tror jag att föräldrarna behöver prata mer med sina barn och ungdomar. Det är många vuxna som inte sköter sig i trafiken, och gör inte vuxna det så kommer inte barnen att göra det heller.

Polischefen Klas Werme tror inte att Polismyndigheten kommer att börjar prioritera trafikundervisningen igen. Men han håller med om att polisens närvaro i utbildningen kan göra skillnad.

- Jag tror att lärarna lika bra kan tala om vad som är rätt eller fel, men det kan ha en psykologisk effekt att polisen berättar vad som händer och sker. Man tar det på större allvar och kanske tänker till en extra gång när man kör nerför backen på Storgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om