– Det vi känner till är att det främst är unga vuxna som använder den, säger kommunpolis Viktor Haglind.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det dödsfall kopplade till drogen och läkare har rapporterat om kraftiga psykologiska beroenden i samband med användning.
– Det är dock svårt att svara på hur farlig den är, eftersom det visar sig först efter längre tid, säger Haglind.
Hur stor är ökningen?
– Vi tar beslag av drogen och får information från olika håll om att användningen ökar.
Det är däremot svårt för honom att göra en bedömning av hur mycket som polisen lyckas beslagta. Uppskattningsvis är det endast en liten del, menar Haglind.
Att drogen nu börjar spridas beror, enligt Haglind, på att den fått geografisk spridning. Och sedan när några börjar sprider det sig i kompiskretsar och på fester.
Han jämför den ökande spridningen med kokainet som under många år var ett problem i storstäderna. Där fanns en fördröjning innan det började användas i Västervik.
– Kristall är dessutom billigare att köpa än exempelvis kokain, vilket även gör den farligare då fler riskerar att ta den.
Hur jobbar polisen mot det?
– Vi arbetar för att beslagta narkotika och arbetar riktat med att lagföra personer som säljer narkotika. Vi jobbar även med att rapportera personer som brukar droger.
Det som kännetecknar just kristalldrogen är att det ser ut som vita hårda kristaller, vilka krossas eller hackas sönder innan det intas – ofta genom näsa eller mun.