Det var den 5 augusti förra året som polisen tyckte sig känna igen en mopedist sedan tidigare när hen var ute och körde bil.
För att få stopp på mopedisten svängde polisen över på fel sida vägen och prejade mopeden. Mopedisten kolliderade med polisbilen, och skadade sig. Han fick bland annat skrapsår på armen och på ryggen. Efteråt hade smärtor i ryggen och en tumme. Olyckan inträffade på Slottsholmsvägen.
Det skulle visa sig att den påkörde inte alls var den mopedist som man sökte.
Före jul väckte chefsåklagare Kajsa Sundgren vid särskilda åklagarkammaren åtal. Hon menade att polisen begick gärningen med uppsåt, och att det skulle ses som misshandel.
I andra hand, om misshandel inte kunde bevisas, yrkade åklagaren på att det skulle ses som framkallande av fara. Genom att preja mopedisten utsatte polisen medvetet mopedisten för en risk, och visade likgiltighet för en annan persons liv.
Som ett tredjehandsyrkande ansåg åklagaren att prejningen åtminstone var ett tjänstefel. Med tanke på omständigheterna var prejningen obefogad, och stred mot polisens föreskrifter om hur man får stoppa ett fordon.
Polisen åtalades också för vårdslöshet i trafik, eftersom hen vid gripandet svängde över i mötande körfält och avsiktligt körde mot mopeden utan att anpassa hastigheten till trafikförhållandena på platsen.
– Den åtalade orsakade trafikolyckan och skador på polisbilen, mopeden och föraren, skrev åklagare Kajsa Sundgren i åtalet.
Polisen nekade till brott.
Nu har domen fallit vid Kalmar tingsrätt. De bedömer att polisen varit fumlig och att han brustit i kontrollen över sitt fordon. Han har orsakat en "mycket farlig olycka". "Det framstår som ren tur att NN undkommit att kilas fast under bilen tillsammans med mopeden", skriver de.
Det handlar inte om någon avsiktlig påkörning, menar de. Orsaken är att han misslyckats med att lägga den automatväxlade bilen i P-läge. Den har därför rullat framåt. Växelspaken har istället hamnat i neutralläge, vilket får ses som en lycklig slump eftersom han i det läget också tar fel på gas- och bromspedalen när han i stressat läge försöker få stopp på rullningen.
Polisen döms till 100 dagsböter. Mopedistens begäran om skadestånd avslås eftersom man inte bedömer det som en medveten påkörning. Den förhållandevis milda domen gör också att polisen får behålla sitt jobb.