– Jag upplever att det krupit lägre ner i åldrarna, vi har ungdomar ända ner till sexan som brukar narkotika. Vi får varningsmarkörer inte bara från poliser utan även från lärare, fritidspedagoger och oroliga föräldrar.
Koblanck säger att statistiken när det gäller ringa narkotikabrott, innehav och eget bruk, brukar var en måttstock på hur mycket resurser som polisen lägger på det, inte hur det egentligen ser ut. Men hennes spontana känsla är att narkotikan i Västerviks kommun har ökat.
Ser vi till siffror från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda narkotikabrott ökat det senaste decenniet i kommunen. När det gäller den brottskategori som samlar anmälningar om narkotikainnehav, var det dubbelt så många anmälningar 2020 (112) jämfört med 2010 (55). Flest anmälningar under den senaste tioårsperioden kom 2019, då totalt 118 brott anmäldes.
För kategorin "brott mot narkotika, bruk" har antalet anmälningar gått lite upp och ner, med en topp 2014 (138 anmälningar).
Olika preparat ger olika effekter, men några typiska varningstecken man kan se hos personer som använder narkotika är enligt Lisa Koblanck att man kan vara lite forcerad i talet, ha rödsprängda ögon och ofta behöver fukta munnen.
Hon menar att en samhällsutveckling där allt fler pratar om att legalisera vissa droger, däribland cannabis, kan påverka barn och ungdomar.
– Har de sedan googlat en viss sak fylls flödet i deras sociala medier av det, de bombarderas med information från de som vill påverka för en legalisering.
Tidigare hade polisen i Västervik en grupp som kallades Fokus-gruppen, och fokuserade på bland annat narkotika, där Lisa Koblanck ingick.
Varför lades den ner?
– Ledningen ansåg att problemet med narkotika inte var så stort i Västervik så man behövde en särskild grupp för det. Jag tycker det är synd. Vi hade ett fokus på både repression och förebyggande arbete, genom mycket samtal med ungdomar. Vi hade tiden att vänta ut rätt tillfälle innan vi gjorde en insats, vilket vi inte riktigt har nu.
– Vi tar de lågt hängande frukterna, men inte de som sitter högre upp.
Lisa Koblanck syftar på större narkotikatillslag, och de som säljer narkotika. När man inte har samma fokus på frågan är det svårare att lyckas komma åt de grövre brottslingarna, högre upp i kedjan, menar hon.
– Vi får bara bort skiten från gatan.