I mitten av december var det premiär för poddcasten Lasse & Margaretas psykologbyrå. I halvtimmeslånga program diskuterar de båda psykologerna ett ämne i taget, och knyter ihop diskussionen genom att hänvisa till olika psykologiska begrepp, teorier och litteratur.
– Dessutom försöker vi ha en telefonintervju med en ny gäst i varje program. Vi gör det för att få in andra röster och ingångar i programmet och för att det inte bara ska vara jag och Margareta som planterar klokheter, säger Lasse och avslöjar att några av gästerna hittills har varit deras egna barn.
– I framtiden skulle jag även kunna tänka mig att låta före detta klienter medverka, berättar Lasse.
Syftet med podden är att stimulera vuxna och unga vuxna att reflektera mer och Lasse hoppas att den ska fylla en lucka i utbudet.
– Det finns många poddar kring livsstil och familjeliv men inte så många runt renodlad psykologi, säger han.
Förhoppningen är att kunna stimulera människors nyfikenhet både på sig själva och andra och få igång samtal kring hur olika strukturer och upplevelser präglat oss till att bli den man är. Ett synsätt som tar sitt avstamp inom den existentialistiska filosofin.
– Den bygger bland annat på att jag inte är samma person i alla relationer utan att jag förändras i varje möte och att vi samskapar alla relationer, säger Lasse.
Genom att berätta om upplevelser – och lyssna på sin egen berättelse – kan man lära om sig själv, menar Lasse.
– De flesta av oss har en identitet som begränsar oss. Då behöver man få hjälp av någon som lyssnar och ställer nyfikna frågor. Det behöver inte vara en psykolog. Men bara genom att berätta och reflektera högt kan man undvika att tankarna blir till grubblerier.
Att det blev just en podd för att förmedla sina tankar, hade flera olika skäl. Bland annat att poddformatet känns enkelt och lättillgängligt – och att de kunde få hjälp med det tekniska kring själva produktionen av Margaretas barnbarn Hanna Frelin, som studerar till journalist.
– Men främst gör vi det utifrån lust! slår Lasse fast och det märks att han brinner för tanken att få igång samtal, diskussioner och nyfikenhet på andra människor i vidare kretsar.
Själv har han sin psykologiska bakgrund inom terapi, behandling och omsorg. Men sedan 1986 har han varit sin egen och jobbat bland annat med handledning av grupper av olika professioner. Han och Margareta träffades i utbildningssammanhang i mitten av 1980-talet och har varit vänner och kollegor sedan dess. Tillsammans har de jobbat i många olika sammanhang, främst kring chefsutveckling och ledarskapsutbildningar.
– Vi känner varandra väl och är trygga med varandra. Därför känns podden som ett bra sätt att ta tillvara det vi utvecklat tillsammans, säger Lasse.
Margareta har tidigare synts och hörts i populärpsykologiska sammanhang. Under flera år deltog hon i radioprogrammet Dialog och pratade med tusentals unga som ringde in. Hon var också psykolog i det poplära barn- och ungdomsprogrammet Bullen som sändes i SVT under 1980- och 1990-talen.
Än så länge har podden inget slutdatum.
– Vi provar under våren och håller det helt öppet . Vi har inga givna mål med det här och det handlar inte om att tjäna pengar. Mer om att sätta ord på erfarenheter, säger Lasse.