Poängjakten: Mindre resurser till skolan efter skadegörelsen

Varje år har de blivande studenterna poängjakt. I år har det lett till skadegörelse och polisanmälningar. Gymnasiechefen menar att aktiviteterna kan vara kränkande.

Västerviks Gymnasium har drabbats av utmaningarnas konsekvenser. På bilden fattas ett "i", vi vet i dagsläget inte om det beror på poängjakten eller inte.

Västerviks Gymnasium har drabbats av utmaningarnas konsekvenser. På bilden fattas ett "i", vi vet i dagsläget inte om det beror på poängjakten eller inte.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-06-14 05:00

Skadegörelsen innebär utgifter. Det är pengar som skulle gått till aktiviteter som studieresor och läroböcker, berättar Jörgen Jonsson. Skolledningen har inte hunnit ta fram de totala kostnaderna för skadegörelsen.

– Det är onödiga utgifter och tillräckligt höga för att få besvärliga konsekvenser för skolledningen, vi kommer behöva hålla tillbaka på något under hösten, berättar Jörgen Jonsson. 

Det var i början av juni som man misstänker att okända avgångselever tog bort “S” och “T” i en av gymnasieskolans större skyltar. Skolan har gjort en polisanmälan efter händelsen. Förra året fanns den här utmaningen också med, då gav den 10 poäng.

Poängjakten har också lett till klotter på skolans område. 

Under förra årets poängjakt fanns aktiviteter som att stoppa korvar i fickan på fem valfria ettor (5p), gå in på motsatt köns toa på Palladium (1p), cykla genom ICA Maxi (5p), tatuera in en lärares namn (30p), "ägga" någons hus (5p), slicka på en offentlig toa (10p), komma på första sidan på VT (10p), ta en lina kokain (20p) och hamna i en fyllecell (15p). 

Aktiviteterna är många. Listorna är flera sidor och går i arv från år till år. 

Varje utmaning måste dokumenteras och läggas ut på skolklassens Instagramkonto. För varje utförd utmaning får klassen poäng. Det man förra året tävlade om var att få skriva valfritt budskap på den förlorande klassens lakan. Ett lakan som sedan ska hängas upp på studentflaket.

Skolan har varje år informationsmöten med polisen, socialförvaltningen och bostadsbolaget för att upplysa om konsekvenserna för eleverna. 

Skolan kommer fortsätta med dessa möten.

– Situationen kunde varit värre, säger Jörgen Jonsson. 

Skolans bild är att det varierar från år till år hur harmfulla utmaningarna är. I år ska det inte ha varit extra stökigt, berättar Jörgen Jonsson. 

undefined
Bild från naturklassens poängjakt 2024. De grönmarkerade är utmaningar som har genomförts.

Poängjakten sker utanför skoltid. Men ibland berättar Jörgen Jonsson att eleverna tar sig friheten att utföra utmaningarna även på skoltid. Han påpekar att föräldrarna borde ta upp ämnet med sina barn för att få dem att förstå konsekvenserna.

Jörgen Jonsson har fått se listan på aktiviteter från föregående år.  

– Många aktiviteter sätter människor i stor fara och andra går ut på att kränka andra människor. Det är mycket allvarligt, säger han.  

Om aktiviteterna skulle varit harmlösa tycker Jörgen Jonsson däremot att det skulle varit roligare med poängjakt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!