Plus kan bli minus för barnfamiljer

Västervik2002-10-10 06:00
Barnfamiljerna pekas ut som den nya budgetens stora vinnare. På plussidan finns höjt och sänkt tak i föräldraförsäkringen och gratis förskola för tre- och fyraåringar. Om statsfinanserna tillåter finns även planer på höjda barnbidrag och flerbarnstillägg från och med det andra barnet. På minussidan finns främst höjd skatt på energi .
VT har träffat föräldrarna Annika Preinitz och Åsa Hulterström. De tycker att det känns svårt att få någon klar bild över budgetens effekter på familjernas ekonomi.
Annika Preinitz är sexbarnsmamma, och berörs inte själv av den höjda ersättningen i föräldraförsäkringen. Hon har varit hemma med barnen under många år.
- Jag har inga dagar kvar att ta ut, säger hon.
Familjen är helt beroende av hennes mans inkomst. Han är å andra sidan höginkomsttagare. Med föräldraförsäkringens höjda tak för inkomster upp till 32 165 kronor kan familjen nu ha råd att låta pappa vara hemma under en period.
- Eftersom jag varit hemma hela tiden har pappamånaden frusit inne, men nu skulle vi kunna fundera på om vi inte kan ta ut den. Det har vi inte haft råd med tidigare, säger Annika Preinitz.
Åsa Hulterström är mamma till två barn. Hon är mammaledig, men kommer troligen inte att beröras av de nya ersättningsnivåerna eftersom hennes inkomst ligger i mellanskiktet.
- Men blir det högre ersättning leder det ju till att man kan vara hemma längre med barnen, säger Åsa Hulterström.

Höjt barnbidrag skulle även välkomnas.
- Det skulle bli ett tillskott. Det har varit dålig utveckling på bidragsnivån med tanke på hur mycket mat och kläder kostar till barnen.
Med sex barn skulle höjt barnbidrag på hundra kronor per barn, och höjt flerbarnstillägg medföra ett rejält tillskott i kassan för familjen Preinitz.
- Det gör mycket med ett höjt barnbidrag. Det kostar ju mer ju fler barn man har, säger Annika Preinitz.
- Som det är i dag har vi det inte knapert och hankar oss fram, men resor skulle vi fortfarande få spara till även om det blev mer bidrag. Och att spara till barnens framtid går absolut inte som det är i dag, fortsätter hon.
De båda mammorna är däremot kluvna till löftet om gratis förskola. En besparing på cirka 400 kronor i månaden är inte mycket värd, om inte verksamheten passar familjerna.
- Det är bra med gratis förskola, men man vet inte vilka villkor som kommer gälla och vilka tider man får vara där, säger Annika.

Åsa Hulterström befarar att gratis förskola kommer leda till mer stress om allt ska passa ihop med jobb, hämtning och lämning under så få timmar.
- Samtidigt är det ju viktigt med den pedagogiska biten, säger hon.
Båda mammorna befarar att mycket av budgetens förstärkning till familjerna kommer ätas upp av de höjda energiskatterna. Båda familjerna bor i villa, och skattehöjningen för el och olja kan resultera i att uppvärmningen kan bli upp till 1 000 kronor dyrare per år.
- Nej, det verkar inte som vi kanske vinner så mycket egentligen utan går minus, funderar Annika och Åsa, vars män tillhör de inkomsttagare över 22 000 kronor som inte kommer att kompenseras för skattehöjningen.
Men det finns åtgärder som ligger dem närmare i hjärtat än några hundralappar extra i plånboken. De tycker att mer budgetpengar borde satsas på skola och barnomsorg. De oroas över stora barngrupper på dagis och att kvaliteten på undervisningen ska urholkas.
- Visst vill man ha billigare omsorg men inte mindre personal i verksamheten, säger Annika Preinitz.
- Det är också skrämmande i Västervik att höra talas om lärare och rektorer, som inte längre kan garantera barnens säkerhet, säger Annika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om