Plus för landstinget - men minus för Västerviks sjukhus
Ekonomin i landstinget i Kalmar län är god. Enligt delårsrapporten för de första åtta månaderna hamnar årets resultat på plus 171 miljoner kronor. Samtidigt visar Västerviks sjukhus på minusresultat.
Därmed uppfylls de ekonomiska mål som finns uppsatta med råge. Överskottet motsvarar 3,6 procent av nettoomsättningen - målet ligger på 2,5 procent. Samtidigt har alla investeringar som gjorts finansierats med egna medel, och soliditeten ökat till 48 procent.
Men det finns också minusposter i resultatet. Länets två största sjukhus - länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus - visar båda på minussiffror.
I Västervik hamnar underskottet på 22 miljoner kronor. Därför har en rad åtgärder presenterats för att spara sammanlagt 9,8 miljoner kronor.
Bland annat vill ledningen öka försäljningen av vård till andra landsting, se över behovet av nyanställningar, minska läkemedelskostnaderna och i högre grad undvika att köpa vård utifrån.
- Det här är åtgärder som antingen redan gjorts eller som ska genomföras, säger sjukhuschefen Bengt Wallin.
Framförallt personalkostnaderna är ett bekymmer, både för Västerviks sjukhus och för landstinget som helhet. Sett över all personal inom landstinget har kostnaderna ökat med 34 miljoner kronor jämfört med budget.
Enligt delårsrapporten beror detta bland annat på ökade jourkostnader, högre kostnader över övertid än beräknat och att för många AT-läkare är anställda.
Samtidigt har ett gammalt sparpaket på sex miljoner kronor från 1990-talet ännu inte genomförts på Västerviks sjukhus, vilket gör att personalkostnaderna är högre än de borde vara.
- Vi diskuterar med landstingsledningen hur vi ska göra med de här besparningarna. Det handlar om tre kliniker: kirurgen, medicinkliniken och hud, säger Bengt Wallin och fortsätter:
- Men med de omstruktureringar som gjorts har personalen fått mer att göra, och därför används de i dag fullt ut. Då är det inte lätt att minska personalstyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!