Plurrning och säkerhet på ostadig is

Det kunde ha blivit en dramatisk förmiddag på Gamlebyvikens is men tack vare vana och rutinerade friluftsmänniskor kunde en räddningsaktion snabbt genomföras.
– Ett plurr är alltid ett misslyckande, säger Peter Wilborg.

Peter Wilborg har alltid hjälm när han är på isen, han säger att risken för skador är större på isen än när man cyklar.

Peter Wilborg har alltid hjälm när han är på isen, han säger att risken för skador är större på isen än när man cyklar.

Foto: Elin Lönn

Västervik2013-01-25 15:57

När Friluftsfrämjandet var ute för att testa isen på Gamlebyviken plurrade Stig Strömer i vattnet. Kenneth Karlsson for också genom isen men räddningsaktionen blev inte så dramatisk. Tack vare isdubbar och Peter Wilborgs säkerhetslina kunde de båda badarna snabbt komma upp ur vaken och komma i varma kläder.

– Det som hände var att de inte pikade på några meter, säger Håkan Eriksson.

När Håkan och de andra i Friluftsfrämjandet är ute och checkar isarna använder de sig av pikar som de hugger med i isen. Håkan säger att en fem centimeter tjock is räcker för att ge sig ut på, men att det är skillnad på is och is. Saltis är segare, säger han, medan sjöis är som en glasruta som spricker direkt när tyngden blir för stor.

Stig Strömmer och Kenneth Karlsson kommer upp från isen. Först åker kläderna på underkroppen av för att ersättas med nya varma och sedan är det överkroppens tur att få ett klädbyte. Håkan berättar att det är bra om man får hjälp med klädbytet efter ett plurr eftersom man lätt tappar gripförmågan i fingrarna. Peter Wilborg som hjälpte till att dra upp plurrarna säger att det är första säsongen han åker här i Västervik eftersom han har bott i Stockholm innan.

– Ett plurr är alltid ett misslyckande men när man kopplat på livlinan kan man vara lugn, säger Peter.

– När man hamnar i vattnet är det oftast inte speciellt kallt. Det gäller att sträcka ut armarna och ta emot sig, men om man har en ryggsäck för minst 40 liter kan den fungera som en flytväst, berättar Håkan Eriksson.

Håkan visar hur han har spänt på sig sin ryggsäck. Det är viktigt att ryggsäcken har spännen som går ner runt grenen, då riskerar inte ryggsäcken att åka upp vid ett plurr. När Friluftsfrämjandet är ute på isen är det obligatoriskt med rycksäck, livlina och isdubbar och Håkan säger att alla borde ha det när de ger sig ut. Dessutom ska man alltid åka med någon kunnig, tycker han. Bra kläder är också viktigt, själv har han undertröja och underbyxor av ull.

– Ull andas och man är aldrig kall i ull även om kläderna är blöta. Man ska aldrig ha bomull, det blir som en blöt disktrasa på kroppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om