Industritekniska programmet på Västerviks gymnasium har under flera år haft svårt att fylla sina klasser med behöriga elever. Det har även gällt på andra liknande program runtom i landet. Industrin är i stort behov av utbildad arbetskraft, men ändå har många valt bort utbildning som ger jobb inom branschen. Vid denna läsårsstart verkar trenden bruten, i alla fall i Västervik, när 19 nya elever infann sig för upprop under måndagen.
– Vi tycker det är fantastiskt och är väldigt glada, säger Jimmy Johansson, yrkeslärare i svets.
På programmet finns totalt 20 platser uppdelade på tre spår: Driftsäkerhet- och underhållsteknik, Produkt- och maskinteknik och Svetsteknik.
– Det är jämt fördelat över alla tre spåren, säger Fredrik Augustinsson, yrkeslärare i drift - och underhåll.
För att få denna positiva vändning har lärarna och studie- och yrkesvägledare (SYV) arbetat på flera fronter.
– Inför besöket som alla årskurs åtta gör på gymnasiet informerar vi grundskolorna om oss och när eleverna är här tar vi oss tid att berätta vilka yrken som utbildningen kan leda till. Det är viktigt att vara konkret, tror vi, säger Johnnie Johansson, programansvarig och svetslärare.
– Andra sätt är att ta emot praoelever, vara aktiv på sociala medier och att hela tiden sträva efter hög kvalitet i lärandet, säger Petter Hedqvist, produkt- och maskinteknikslärare.
Nuvarande lokaler och maskinpark är i behov av upprustning och skolan siktar på att göra en rejäl uppgradering till hösten 2018 i samband med certifieringen till Teknikcollege.