Platsgaranti ger större barngrupper
För några år sedan blev det obligatoriskt för kommunerna att garantera alla barn plats på dagis inom fyra månader. Det gav på många håll en oönskad bieffekt i form av större barngrupper i förskolan - trots regeringens satsningar på att höja kvaliteten i förskolorna, kapa köerna och möjliggöra mindre barngrupper.Men i Västervik är barngrupperna fortfarande förhållandevis små. Och satsningar på nya avdelningar gör att överinskrivningar i grupperna väntas försvinna helt.
Håller måttet. Västerviks kommun har få barn i förskolans barngrupper om man jämför med övriga landet. Trots det förekommer överinskrivningar, framför allt på vårterminen. Men dessa kan förmodligen försvinna när nya avdelningar byggs till. Bilden är tagen på den fristående förskolan Kullerbyttan som har som ambition att följa kommunens riktlinjer för barngruppernas storlek. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Största barntätheten finns i Ludvika där varje grupp består av i genomsnitt 21 barn. Lägsta siffran finns i Bjurholms kommun där det genomsnittliga antalet barn per grupp är 13,75.
Västerviks kommun ligger bra till i kartläggningen och hamnar på nionde plats på listan där kommuner med få barn i varje grupp rangordnas högst. Här fanns i januari i år i genomsnitt 15,3 barn på varje förskoleavdelning.
I Västervik är målet att småbarnsavdelningar med barn i åldrarna ett till tre år ska ha maximalt tolv barn per grupp i genomsnitt om man slår ut siffran över hela året. För grupper med barn i åldrarna ett till fem år är motsvarande siffra 15 barn per grupp och i de grupper där barnen är mellan tre och fem år gamla tillåts 18 barn per grupp. Utslaget på hela året brukar målen hållas något sånär, berättar Anna Lundblad som är utvecklingsledare på barn- och utbildningskontoret.
- Men ibland är det lite färre barn på höstterminen och då kan det komma några extra under våren. Det är oftast på vårterminen som överinskrivningar sker men då kan vi oftast kompensera det med mer personal, säger Anna Lundblad.
Hon hoppas dock att den här våren blir den sista som överinskrivningar ska behöva tas till. Barntätheten i grupperna har redan minskat sedan flera nya avdelningar kommit till de senaste åren. Till hösten byggs ytterligare tre nya avdelningar på Jurabackens förskola och då kommer förhoppningsvis överinskrivningar på avdelningarna att kunna undvikas helt.
En annan effekt av de nya avdelningarna kan bli att andelen barn som placeras i "fel" område, minskar.
- Vi har en närhetsprincip där målet är att förskolan ska ligga så nära hemmet som möjligt. Men tyvärr har det funnits perioder där barn placerats fel. Det är olyckligt men ibland har vi inget val, säger Anna Lundblad.
Trots att barnantalet har minskat i Västervik har efterfrågan på förskoleplatser ökat här, liksom i övriga landet. En förklaring är maxtaxereformen som infördes för några år sedan. Då blev kostnaden för att ha sina barn på förskola lägre. Samtidigt tillåts numera föräldralediga och arbetslösa att ha sina barn på dagis och det har ökat andelen barn som vistas på familjedaghem eller i förskola. I dag har 92 procent av kommunens barn någon form av plats. Efterfrågan är stor både i stan och på vissa håll på landsbygden medan andra förskolor har glesare med barn. Framför allt på de centrala förskolorna är kvoten nästan alltid fylld vid vårterminens slut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!