Plastutbildning får kritik
Svårt att få praktik och för lite specialicering.
Sara Pettersson och Andreas Andersson har precis tagit examen från KY-utbildningen med inriktning platsteknik. De säger att de har lärt sig mycket, men att utbildningen inte riktigt motsvarade deras förväntningar.Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Jag väntar på besked från Sailcenter, säger Andreas Andersson som inte är särskilt orolig för att bli utan jobb.
- Jag har inte sökt något jobb än, men det kommer jag att göra i sommar, säger Sara Pettersson.
Hon har också sökt en del tekniska högskoleutbildningar, men har inte bestämt än om hon ska prioritera jobb eller studier.
När det gäller den nya plastutbildningen är de inte helt positiva även om de säger att de inte är missnöjda och att de lärt sig mycket.
- Det var inte vad jag väntade mig, säger Andreas Andersson.
- Jag valde utbildningen mycket för praktiken, men praktiken var inte vad man väntat sig. Det var svårt att få praktik och företagen var inte så på, säger Sara Pettersson.
- När man väl kommer dit så är de positiva, men jag trodde att det var mer kontakt mellan skolan och företagen, säger Andreas Andersson.
De tycker att det funnits både bra och dåliga praktikplatser, men att ett stort problem varit att företagen inte vetat riktigt hur de skulle förhålla sig till praktikanterna.
Utbildningen är bred och innehåller såväl ekonomi som produktionsteknik och projektledning.
- Det enda man behöver är en starta eget-kurs så kan man starta eget företag. Men det företagen vill ha är en mer specialiserad utbildning. Jag hade velat ha den inriktningen andra året, men vad vi fått höra sen är att den inriktningen ska man skaffa sig på praktiken, säger Andreas Andersson.
- Men det är svårt nar man inte vet själv, säger Sara Pettersson.
- Fast Högskolecentrum har försökt förbättra under tiden, säger Andreas Pettersson.
De problem som första årskullen har fått erfara löser sig troligen med tiden och har mycket karaktären av barnsjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!