Plastforskare anställd på Kompositcentrum

?Vår ambition är att bli bäst i landet inom området komposit.?

Foto: ANDERS STEINER Forskaren Claes Isaksson, från Linköpings Tekniska Högskola, är sedan några månader anställd som industridoktorand hos PUCK och Kompositcentrum i Västervik. Claes forskning kommer att vara inriktad på reparationsteknik för polymera laminat för exempelvis båtskrov och andra produkter.

Foto: ANDERS STEINER Forskaren Claes Isaksson, från Linköpings Tekniska Högskola, är sedan några månader anställd som industridoktorand hos PUCK och Kompositcentrum i Västervik. Claes forskning kommer att vara inriktad på reparationsteknik för polymera laminat för exempelvis båtskrov och andra produkter.

Foto:

Västervik2004-11-18 01:00
Polymerindustrins Utvecklingscentrum (PUCK) och Kompositcentrum skaffar sig en allt större kompetens inom området plaster och komposit.
Sedan några månader tillbaka har ytterligare en ung plastexpert knutits till Västerviks båda plastcentra ? 24-årige Claes Isaksson.
Claes Isaksson är uppfödd i Sollefteå och har anställts som industridoktorand hos PUCK och Kompositcentrum i Västervik, fram till och med utgången av år 2006.

Som handledare får Claes Isaksson ingen mindre än den 35-årige plastprofessorn Anders Sjögren, som knöts till PUCK och Västervik redan för något år sedan.
Claes Isaksson är inskriven vid Tekniska Högskolan i Linköping, på ämnesområdet Konstruktionsmaterial, kompositteknik.
Hans forskning är inriktad på reparationsteknik för polymera laminat för exempelvis båtskrov och liknande produkter. Polymera laminat är ett mycket lätt och samtidigt extremt starkt material.

? Min forskning handlar till största del om hållfasthet och utveckling av robusta reparationsmetoder, berättar han.
Anställningen av Claes Isaksson kan sägas utgöra andra delen i ett projekt som Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, Regionförbundet och EU är med och finansierar fram till och med utgången av 2006. Projektet heter ?Forskning och utveckling kring polymera konstruktionsmaterial?.
? Det första delprojektet var i hamn när vi fick en egen plastprofessor i form av Anders Sjögren, säger Christer Hedberg på PUCK.

Resultaten från både Anders Sjögrens och Claes Isakssons forskning är tänkt att komma PUCK och Kompositcentrum till godo.
? Det vi nu ser framför oss är att vi i Västervik kommer att kunna utveckla flera ny utbildningar för reparatörer inom fordonsindustri och fritid, i och med att allt fler produkter kommer fram som är tillverkade av den här typen av polymera fiberkompositer, säger Christer Hedberg. Det kan handla om såväl båtar, bilar som flyg.
? Där är vår ambition att bli bäst i landet på detta område. Det ligger en stor ekonomisk potential i att kunna erbjuda utbildningar för framtidens kompetenta båtreparatörer, tillägger han.

Kompositcentrum i Västervik har redan i.dag intim kontakt med den svenska båtbranschorganisationen Sweboat.
? De har visat stort intresse för att svenska varv och marinor uppgraderar sitt kunnande inom kompositområdet. Vi har också fått förfrågningar både från besiktningsmän och skadereglerare på försäkringsbolag, vilka granskar och värderar skador/reparationer, säger Christer Hedberg.
I.dag kan det handla om en hel del fusk när ett plastskrov lagas efter till exempel en grundstötning. Det ser bra ut när den täckande bottenfärgen har målats på, men lagningen är kanske inte så stark som den borde vara.

? Det är viktigt att göra en korrekt analys av skadan i laminatet innan man bestämmer sig för hur man ska reparera för att erhålla full styrka. Oförstörande prov, till exempel med ultraljud, visar direkt resultatet av en lagning, säger Claes Isaksson.
Det finns i.dag kompositer som är avsevärt starkare än stål, samtidigt som de är betydligt lättare. Handlade det enbart om kvalitet skulle alla fritidsbåtar byggas i kolfiber för att få högst hållfasthet och bästa prestanda.
? Det är dock ännu en prisfråga. Kolfibern är oerhört dyr. Går priserna ned kommer det att byggas även vanliga fritidsbåtar i detta material, säger professor Anders Sjögren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om