Under lördagen fylldes entréplanet på biblioteket av trädgårdsintresserade besökare. Det är tredje gången en sådan här plant- och fröbytardag arrangeras i Västervik, andra gången på biblioteket.
Bakom arrangemanget stod förutom biblioteket Naturskyddsföreningen i Tjust, Västerviks koloniträdgårdar och Studiefrämjandet.
Besökarna kunde lämna fröer eller plantor som de inte behöver, och plocka med sig något som någon annan lämnat.
– Men man måste inte ha med sig något, det brukar alltid bli fröer över, säger Jesaia Lowejko, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.
Två föreläsningar hölls under evenemanget, en om projektet med Marsbäckens trädgårdar och en om permakultur. Den sistnämnda stod Jesaia Lowejko för. Permakultur är en speciell odlingsteknik som handlar om att skapa ett hållbart odlingssystem som inte utarmar jorden – utan i stället sköter sig mer eller mindre själv, på sikt. På så sätt slipper man gödsla och så nytt varje år.
– Man försöker imitera hur naturen gör, förklarar Jesaia Lowejko.
Han berättar att man brukar prata om "skogsträdgårdsodling", som inte handlar om att odla en skog, utan att skapa en skogsbrynsliknande miljö där man odlar i flera lager. Trädgården designas utifrån platsens förutsättningar. Var rinner smältvattnet ner? Var kommer solen? Vad växer där idag?
Jesaia berättar också om odlingsteknikens olika principer, till exempel att ta vara på alla resurser. Sly kan omvandlas till flis. Ogräs, det är bara en växt som befinner sig på fel plats.
– Kirskål är den första grödan jag kan skörda under min odlingssäsong.
När vi besöker biblioteket strax innan Jesaias föreläsning är det gott om folk som byter fröer med varandra. Bland besökarna finns Martina Johnsen, som tar med sig piplök och ringblomma, och lämnar små plantor med anisisop.
– Kul att dela med sig åt båda håll, tycker Martina.
Vi träffar också Kristina Nordin och Ingrid Johansson, som båda får med sig små plantor hem – och tycker att det varit ett lyckat evenemang.
– Jag hoppas att det kommer bli en fortsättning nästa år, säger Kristina Nordin, som tillhör en av de föreningar som är med och arrangerar.
Ylva Engström har hittat några tomatplantor, och lämnat majsfröer av sorten Painted mountain.
– Det här är en kul grej! Men lite sent på säsongen egentligen, säger hon, och en av arrangörerna lovar att ta med sig feedbacken till nästa år.