För cyklister och flanörer som vill promenera längs vattnet i Västervik kan den obrutna sträckan bli ännu längre i framtiden. Sedan tidigare har vi berättat att kommunen vill anlägga ett nytt cykelstråk från Gränsö via Grantorpsviken in mot stan, som gör att cyklister slipper åka via ljusstöperiet.
Men även på andra sidan centrum kan gång- och cykelvägen förlängas. Ett av syftena med den nya detaljplan som håller på att tas fram för tomterna intill Lucernabron är att "skapa ett stråk längs med strandkanten som på sikt kan utvecklas till en gång- och cykelväg som binder samman Västerviks centrum med områdena söderut", som det står i planförslaget.
– Visionen är att man ska kunna gå och cykla från centrum ända ut till Gränsö, och till Lucerna utmed vattnet, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd.
Undantaget blir vid Windys tomt, en bit från platsen där den nuvarande cykelbanan slutar. Där har kommunen i dagsläget inte någon ambition att få rådighet över marken vid strandlinjen.
Tomterna vid Lucernabron heter Sågen 9 och Sågen 10, och syftet med att skapa en ny detaljplan där är även att skapa mer industrimark. Nyligen berättade vi att budgeten för att göra i ordning marken fördubblats, från 4,6 miljoner till 11,7 miljoner. Orsaken är att man hittat giftiga dioxiner i marken, och måste göra en sanering.
Men det kan bli ännu dyrare för kommunen, om man ska få göra som man vill med marken. Det är Roger Karlsson på företaget Skärgårdstjänst som äger en av tomterna vid bron, där också hans verksamhet finns. Hans utgångspunkt är att få vara kvar på området.
– Ska de inkräkta på min tomt, då måste vi vara överens först. Jag ligger i förhandling med kommunen. Var den kommer landa, det vet jag inte. Ska jag vara kvar i mina gamla lokaler, eller flytta? Det får förhandlingen utvisa.
En gång- och cykelväg skulle behöva skära över hans tomt.
Roger Karlsson konstaterar att projektet med att göra en ny detaljplan för området har hållit på länge, och att man än så länge inte kommit närmare en lösning.
– Jag har sagt till kommunen att jag är öppen för förslag. Vi har öppnat en dialog åt olika håll, och det finns ett spår.
Mikael Nilsson är mark & exploateringsingenjör på samhällsbyggnadsenheten. Han förklarar via mejl att det finns möjlighet för kommunen att ta marken i anspråk, om planen antas och vinner laga kraft. Ofta kan man lösa det genom en överenskommelse mellan parterna. Om parterna inte kommer överens finns viss möjlighet för kommunen att lösa in marken.
– Ersättningen bestäms då av Lantmäteriet i enlighet med deras regelverk, skriver Mikael Nilsson.
Harald Hjalmarsson är optimistisk, och tror att frågan kan lösas så att det blir bra för båda parter. I planförslaget finns även en mindre marina, som han tror kan bli till nytta för Skärgårdstjänst.
Kommunen kommer att bygga gång- och cykelvägar även på andra platser i stan de kommande åren. Harald Hjalmarsson berättar att det är en del i en övergripande vision om att den som bor i city ska kunna nå det mesta inom 15 minuter med cykel. Att göra det möjligt att gå och cykla längs med strandkanten är både en fråga om att tillgängliggöra och att öka stadens attraktivitet, enligt Hjalmarsson.
– Vi måste utnyttja vår närhet till havet, inte minst med tanke på att vi är en skärgårdsstad.