Planerade solcellsparken ska vända negativ trend

Misströsta ej, för även om Västervik har trillat ner i listan solcellstoppen, så har en viss ökning har skett. Och en ny solcellspark är på gång.

Fullt fungerande solceller på ett villatak i vårvärmen. Arkivbild.

Fullt fungerande solceller på ett villatak i vårvärmen. Arkivbild.

Foto: Arkivbild

Västervik2021-04-06 15:00

Förra året hamnade Västervik på plats 88, nu på plats 116. Antalet nätanslutna solcellsanläggningar har visserligen ökat med 28 procent jämfört med 2019, men andra kommuner i landet har ökat mer.

Vi kontaktade Mikael Nyman, energi- och klimatrådgivare på kommunen, för att söka en förklaring.

– Nätanslutna solcellsanläggningar är sådana system som är kopplade till det vanliga konventionella elnätet, säger han.

Han berättar att det i flera städer installerats stora solcellsparker, som kan vara en avgörande faktor till varför Västervik har trillat ner så många platser, trots ökningen gällande solcellspaneler.

– Det har börjat installeras stora solcellsparker i exempelvis Västra Götaland och Linköping, och det kan ju bli lite halvfuskigt kanske, säger Nyman.

Något som i nuläget inte existerar i Västervik, men som är på gång enligt Mikael. 

– Ställer du samma fråga nästa år så finns det även i Västervik, det har pratats länge om att det ska byggas någonstans ute vid Fårhultsmasten, säger han.

Var bygger folk?

undefined
Fullt fungerande solceller på ett villatak i vårvärmen. Arkivbild.

– Majoriteten av solcellsägarna i kommunen är privatpersoner, som har valt att installera det på sina villor eller vid sina sommarstugor exempelvis, säger Mikael Nyman.

Varför?

– Det är väl en kombination av förnybarenergi och intresset hos allmänheten. Det är populärt att göra reklam för det, nätbolag gör mycket reklam för solenergi. Solenergi har ett rykte att vara ren och fin energi, som du kan producera privat hemma, säger Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!