Länge har kvarteret "Mullskopan" varit tilltänkt för nya bostäder. Idag är det en parkeringsplats i korsningen Meachelsgatan-Stora Trädgårdsgatan.
Detaljplanen har ändrats för att bygga högre hus, och kommunen ordnade en tävling.
Av sex bidrag vann företaget Shinelle Fastighetsholding med ett förslag som omfattade 86 lägenheter i tre hus med 4–6 våningar, och en affärslokal närmast busshållplatsen.
Kravet i markanvisningsavtalet mellan företaget och kommunen var att bygglov skulle sökas inom 18 månader från att kontraktet skrevs.
Nu har mer än 18 månader gått.
– Tyvärr är det bara att konstatera att marknaden inte varit gynnsam för det här projektet. Tiden har gått ut, och det är tråkigt att de inte haft möjlighet att förverkliga den här planen, säger Harald Hjalmarsson.
Hjalmarsson hade sett fram emot det vinnande konceptet, vars trähus hade en mix av olika lägenheter.
Det finns dock fortfarande höga förhoppningar om att få till stånd ett nytt kvarter på platsen.
– Vi behöver ju bostäder, för ska vi påverka vår befolkningsutveckling så är tillgången till bostäder avgörande. Det är ett intressant läge med nära till mycket service.
Hans förhoppning är att kommunstyrelsen ska kunna göra ett omtag om kvarteret under första halvåret 2024.
– Företaget har begärt förlängning av tidsfristen och det fanns fler intresserade, så min förhoppning är att vi kan pröva frågan första halvåret 2024.
Michael Maroutian, vd på Shinelle fastighetsholding, säger att bolaget tidigt i processen börjat dra i trådar för att bygga. Deras plan har hela tiden varit att exploatera och bygga, och därefter sälja vidare. Innan bygget ville man vara säker på att det fanns en köpare.
– Vi såg några möjligheter, men så fort inflationen började stiga så försvann intresset.
När kostnadsökningarna och räntehöjningarna tog ytterligare fart säger han att då försvann intresset även från de framtida hyresgästerna. Marknaden var död.
Michael Maroutian säger att bolaget hade velat få en förlängning. När räntorna sjunker och inflationen dämpas då kommer marknaden tillbaka, och då ville bolaget vara med och bygga i Västervik.
– Men kommunen gick inte med på det.
Mikael Nilsson på kommunens samhällsbyggnadsenhet delar bilden att marknaden just nu är svår. Det handlar inte bara om kostnadsökningar och stigande räntor, jämfört med när kommunen höll markanvisningstävlingen så har ett statligt bidrag för att bygga hyresrätter försvunnit.
– Många av de som deltog i tävlingen hade med det bidraget i sina kalkyler, säger han.
Hur kan kommunen gå vidare nu?
I det här läget tror han att ett sätt kan vara att bara berätta på kommunens hemsida att tomten finns tillgänglig, och vara redo när det dyker upp en intressent. Genom att inte ha förlängt avtalet kan kommunen vara fri att agera när det dyker upp någon.
Det här är inte första gången som planer på bostäder i kvarteret går i stöpet. Det har funnits ytterligare intressenter längre tillbaka som anmält sitt intresse, och efter en tid kastat in handduken.
Varför tror kommunen på bostäder på Mullskopan?
– Från början var det en begränsad bygghöjd. Då var det svårt att få ihop lönsamheten. Sedan kom man med en ny detaljplan som medgav en högre bygghöjd. Det är där man får ihop ekonomin, och det gör tomten attraktiv för byggnation, svarar Mikael Nilsson.