Bengt Ankarvall är affärsområdeschef för fjärrvärme på VME, och förklarar att de har som mål att bli netto fossilbränslefria till 2030. Redan nu satsas 100 miljoner på fjärrvärmeverket i Gamleby, där två nya biobränslepannor installerats, och den gamla oljepannan byggts om för att kunna köras på bioolja.
– Västervik är i framkant i många hållbarhetsfrågor, och nu utreder vi ett nytt betydelsefullt hållbarhetsprojekt, förklarar Ankarvall.
Förenklat kan en ackumulatortank liknas vid en stor termos. Och en 60 meter hög termos skulle kunna lagra mycket vatten, närmare bestämt 20 000 kubikmeter. En stor uppgradering mot den tank på 900 kubikmeter som finns idag.
– Vatten är en förträfflig energibärare, och med en större tank kan vi lagra det innan det pumpas ut till kunderna. Det har fördelar både för produktionen, miljön och för ekonomin, säger Ankarvall.
Idag används i huvudsak biobränsle och avfallsbränsle för att driva pannorna på Stegeholmsverket.
– Vid tidpunkter då många använder vatten och värme ökar effektbehovet. Idag kan vi behöva gasa på lite till i de pannor som finns, eller starta upp ytterligare en panna, för att möta behovet.
– En ny ackumulatortank skulle fungera som en buffert. Det skulle jämna ut och optimera produktionen och höja leveranssäkerheten till kunderna, och ju jämnare man kör pannorna desto mindre slitage och miljöpåverkan blir det, förklarar Ankarvall.
Målet är också att tanken ska bli ett vackert gestaltat landmärke, som symboliserar hållbarthetsarbetet. Därför ska ett gestaltningsprogram – som fokuserar på utformningen – tas fram.
Varje år gör VME klimatbokslut. Förra året bidrog VME till lika stor klimatnytta som om samtliga kommuninvånare skulle slutat äta kött i 1,8 år, genom att de undvek utsläpp av 36 700 ton koldioxidekvivalenter.
Tanken på en ny ackumulatortank har funnits en längre tid och ansökan om detaljplaneändringen är det senaste steget i miljöarbetet.
Men än ligger satsningen några år fram i tiden. Kommunen ska ge besked inom fyra månader, huruvida de tänker inleda ett detaljplanearbete. Att ändra en detaljplan kan ta flera år, och detaljplanen kan också överklagas.
– Vi gör en stor omställning mot en miljöanpassad fjärrvärme, och det här är ett viktigt steg i processen, konstaterar Ankarvall.