"Plånboken ska inte styra"
Oenighet om prioriteringslista för landstinget i Kalmar län.
Diagnoser som åderbråck utan sår, knäbesvär hos äldre, kejsarsnitt utan medicinsk indikation och steriliseringar, är några exempel på vård som landstinget inte längre ska utföra. Lindriga prostatabesvär, lätt övervikt hos barn och kronisk värk är andra besvär.
Listan är en besparingsåtgärd, och fler landsting väntas följa efter. Socialstyrelsen, Landstingsförbundet och Läkarförbundet har inget att invända mot listan eftersom prioriteringar redan sker inom vården.
I Kalmar läns landsting råder också kärva tider med ett kommande sparuppdrag på 200 miljoner kronor.
Men bland politiker råder skilda uppfattningar om det riktiga i att följa Östergötlands exempel.
Inom den borgerliga majoriteten förs inga diskussioner om en liknande lista.
- I Östergötland har man jobbat sedan 1996 med denna fråga och ligger långt fram. Det kräver alltså mycket arbete. Nu koncentrerar vi oss i första hand på att få ordning på ekonomin, säger landstingsrådet Peter Johansson(m).
Men listan är ju ett led i Östergötlands landstings besparingar.
- Jo, det är en del av deras besparingar. Men konsekvensen av listan är att patienten själv ska stå för viss vård. Varför ska man då betala skatt?
Peter Johansson tycker att Östergötlands långa lista över diagnoser är alltför detaljerad.
- Samtidigt öppnar den för tolkningsfrågor. Vem ska till exempel avgöra om en tumör är godartad eller inte, och hur länge är den det?
Peter Johansson tycker att prioriteringsutredningen från 1995 och det riksdagsbeslut som finns om prioriteringar är ett tillräckligt underlag för vården i Kalmar län.
- Det är intressant att ett socialdemokratiskt styrt landsting som i Östergötland talar om vård på lika villkor, samtidigt som det blir plånboken som styr vården. Så vill vi inte ha det i Kalmar län.
Även landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson(kd) är tveksam till Östergötlandsmodellen.
- Det är med viss skepsis jag följer utvecklingen i Östergötland. Faran är att det blir politiska beslut som styr de medicinska bedömningarna. Och i Kalmar görs redan prioriteringar inom våra ekonomiska ramar.
Från landstingsoppositionens sida är man däremot öppen för att införa en liknande prioriteringslista även för Kalmar län.
- Diskussioner om prioriteringar kommer att accelerera snabbt i takt med att resurserna nu krymps, säger landstingsrådet Ulf Nilsson(s).
Oppositionen diskuterar redan frågan och kommer inom kort att redovisa sin uppfattning för övriga landstingspolitiker.
- Verkligheten tvingar oss att föra sådana samtal. Det är ett djärvt initiativ som tagits i Östergötland, men inom ett till två år tvingas även Kalmar län att ta tag i frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!