Döms efter att ha placerat pengar på Cypern

Efter en bolagsförsäljning lade företagaren förtjänsten i ett bolag på Cypern. Nu många år senare döms han till 160 timmars samhällstjänst för att ha smitit från skatt.

Företagaren placerade vinsten från en företagsförsäljning på Cypern. Bilden är tagen i den cypriotiska badorten Larnaca.

Företagaren placerade vinsten från en företagsförsäljning på Cypern. Bilden är tagen i den cypriotiska badorten Larnaca.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Västervik2021-12-25 18:00

2009 slog Skatteverket till mot ett advokatkontor i Stockholm. I kölvattnet av razzian fick myndigheterna upp ögonen för en företagare bosatt i Västerviks kommun. 

Några år tidigare hade han sålt ett bolag för ett miljonbelopp. Advokatbyrån hade hjälpt honom med ett upplägg som skulle minimera beskattningen på hans vinst.

Ett bolag hade bildats på Cypern där köpeskillingen fanns i tryggt förvar. Mannen kunde sedan använda pengarna hemma i Sverige genom att ta lån från det cypriotiska bolaget. Lånen efterskänktes sedan.

Nu har en dom fallit där företagaren sägs ha undanhållit 1,4 miljoner kronor i skatt.

Företagaren höll i rättegången med om mycket i åklagarens beskrivning. Däremot delar han inte tolkningen om hur och när han skulle ha redovisat vinsterna från företagsförsäljningen. Han förnekade också att han haft något brottsligt uppsåt, utan att han litade på råden från advokatbyrån.

Tingsrätten skriver i domen att upplägget inledningsvis var lagligt. Brottet begicks när företagaren senare aldrig deklarerade inkomsten från företagsförsäljningen. Även om företagaren säger att han inte hade uppsåt att undvika skatt, så skriver tingsrätten att han verkar ha varit likgiltig inför om uppgifterna i deklarationen var riktiga eller inte.

Företagaren får sitt straff nedsatt dels för att det gått lång tid sedan brottet begåtts, dels för att han har kommit upp i åren och man bedömer att risken är liten för ny brottslighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!