Personalpool hotas av nedläggning
Personalpoolen som skulle spara pengar och tid åt äldreomsorgen fick motsatt effekt. Den blev dyrare samtidigt som enhetschefernas arbetsbörda var den samma eller ökade.
Verksamhetschefen för hälso- och sjukvården, Marie Schmid, tror att poolen skulle kunna lyckas om man gav den mer tid. Arkivbild: Ellen Kindstrand
Foto: Ellen Kindstrand
- Då vill jag nog ringa in våra egna vikarier. Verksamhetschefen för hälso- och sjukvården, Marie Schmid, tror att poolen skulle kunna lyckas om man gav den mer tid. - Det skulle jag tro, andra kommuner som har infört samma system säger att man måste räkna med att det tar fem, sex år innan det funkar. En orsak till att poolen inte fungerat så effektivt är att man inte haft något bra datasystem, utan kört manuellt med telefon och penna. Men nu, när poolen står inför nedläggning, håller ett datasystem på att installeras.- Det är under införande, säger Schmid. En annan orsak till att det inte blev så billigt som man trodde är enligt Schmid att man de senaste åren satsat mycket på fortbildning för äldreomsorgspersonalen, och då har det behövts många fler vikarier än normalt. Vad händer med de anställda i poolen om den läggs ner?
- De flesta är fast anställda, gången blir nog att vi får se var det behövs folk och överföra dem dit. Det enda mål som man uppnådde med Bemanningsservice var att få en bättre koll på Las-hanteringen.
Bemanningsservice
Är en personalpool inom äldreomsorgen i Västervik. Det jobbar 18 personer i Bemanningsservice som hoppar in på enheter där det behövs. Tre personer jobbar med administrationen kring poolen. De flesta är fast anställda, och hur det ska gå med om poolen läggs ned är oklart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!