Personalen tar makten i Hjorted

I går kväll togs det historiska beslutet i fullmäktige att låta de anställda ta över driften vid äldreboendena på Nynäsgården och Sundsgården i Hjorted.

Tar över. Personalen på Nynäsgården och Sundsgården i Hjorted tar över när äldreomsorgen läggs ut på intraprenad. Ett bra beslut tycker Siv Johansson, Evelina Bertilsson, Mari Karlsson, Rosita Gustafsson och Lena Lagerberg. Foto: Anders Jacobsson

Tar över. Personalen på Nynäsgården och Sundsgården i Hjorted tar över när äldreomsorgen läggs ut på intraprenad. Ett bra beslut tycker Siv Johansson, Evelina Bertilsson, Mari Karlsson, Rosita Gustafsson och Lena Lagerberg. Foto: Anders Jacobsson

Foto:

Västervik2006-12-01 09:32
? Jo, tack det känns bara bra, nu kan vi själva planera och styra verksamheten.
Det säger Jan-Inge Gustafsson, kommunens första intraprenadchef. Han blir boss över ett 75-tal anställda på de bägge äldreboendena, men också hemtjänstpersonal, samt för kvälls- och nattpatrullerna som servar den södra kommundelen.

Allt har gått snabbt. Idén fick han för ett år sedan när kommunen presenterade sin strategiska plan där man ville uppmuntra alternativa driftsformer. Jan-Inge tog snabbt initiativ till en träff med socialchef och kommunledningen.
Redan nu har många kommuner i landet börjat ringa för att få veta mer. Västervik är lite av föregångare, och försöket kommer att följas nyfiket, särskilt med tanke på att det handlar om en stor enhet.

Personalen har ända från början varit positiva.
? Visst hade vi en del frågor, många var rädda för att det egentligen handlade om neddragningar. Men nu är alla tvivel borta och vi ser fram emot att få börja med det nya arbetssättet, säger Mari Karlsson på Nynäsgården.
Hon och de andra som VT möter i personalrummet är glada över förändringarna. De pekar särskilt på det egna ekonomiska ansvaret, som gör det lättare och roligare att planera.
? Det som är bra i Västervik är kanske inte bra här i Hjorted. Vi behöver inte ta hänsyn till hur beslut fattas centralt utan kan sköta oss själva.
De talar också om snabbare beslut och en bättre insyn i den egna verksamheten.
? Det blir också mindre byråkrati när vi är direkt underställda vår egen chef och slipper mellanledet med äldreomsorgschefen.
Personalen är med i beslutsprocessen genom den ledningsgrupp på åtta personer som valts vid en sluten omröstning. Här tar man upp de frågor som rör hela verksamheten avseende, ekonomi, personalfrågor, inköp etc. Men sista ordet har intraprenadchefen.
? Vi har fin sammanhållning här i Hjorted och med intraprenaden tror vi att den blir ännu bättre, säger Lena Lagerman.

Jan-Inge Gustafsson blir alltså intraprenadchef i stället för enhetschef och med den nya titulaturen följer ökade befogenheter. Han kan anställa personer men får också totalansvaret för ekonomi och arbetsmiljö.
? Det blir som att driva ett företag i kommunal regi.
Överenskommelsen med kommunen är treårig, vilket innebär att enheten själv får klara ut sin ekonomi. Blir det ett överskott får det användas i nästa års verksamhet.
? Om vi anser att vi inte behöver anställa en vikarie, kan vi i stället använda pengarna till aktiviteter för våra pensionärer, säger Jan-Inge Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!