Personalbrist skapar stora skillnader i livsmedelskontroll

Ytterligare en livsmedelskontrollant skulle behöva anställas på halvtid i Västerviks kommun. Det framkommer i Livsmedelsverkets rapport.

Rapport. Många kommuner har svårt att hinna med kontroll av livsmedel. Foto: SCANPIX

Rapport. Många kommuner har svårt att hinna med kontroll av livsmedel. Foto: SCANPIX

Foto:

Västervik2007-06-30 00:25
Livsmedelsverket har kommit med en rapport över livsmedelskontrollerna år 2006. Enligt rapporten finns det stora skillnader i hur kommunerna sköter kontrollverksamheten. På vissa ställen är arbetsbelastningen så hög att kontrollerna blir lidande.

I Västerviks kommun finns totalt 306 verksamheter som sysslar med livsmedel och 96 av dem inspekterades förra året. I Västerviks kommun går det enligt rapporten 122 verksamheter per livsmedelsinspektör, vilket är något mer än genomsnittet i Kalmar län. Enligt livsmedelsverkets beräkningar skulle det behövas en halv tjänst till i kommunen för att avlasta de andra kontrollanterna.

Generellt sett är livsmedelskontrollanterna i landets kommuner underbemannade, vilket kan bero på att det är svårt att rekrytera personal. Kalmar län skulle totalt behöva ytterligare 6,3 heltidstjänster för att täcka upp behovet av livsmedelskontrollanter, men överlag har personalstyrkorna i landet fått mer resurser sedan 2005.
Västervik har inte svarat på frågan om hur många livsmedelsföretag som hade avvikelser som borde åtgärdas i sina verksamheter. I Kalmar län fick 313 verksamheter påpekanden om avvikelser som skulle åtgärdas.

Vid en livsmedelsinspektion kommer en kontrollant oanmäld till butiken eller restaurangen och tittar på saker som till exempel temperatur i kyldiskar, att utrymmen är rengjorda och varor korrekt förpackade. Om det är något som inte är okej får företagaren chans att åtgärda problemen, varpå kontrollanten återkommer vid ett senare tillfälle för att se att det är fixat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om