En måndagsförmiddag i slutet av mars hade en besökare åsikter om handläggningen vid Västerviks kommuns enhet för Arbete och kompetens på Nygatan. Vid luckan uttalades missnöjet.
I sin anmälan skriver kommunen:
"Han sa att han skulle ta oss, vi frågade om vi skulle uppfatta det som ett hot och klienten svarade ja. Han sa att jag var Judas barn och att min kollega skulle få sparken och att hon skulle passa sig. Klienten tryckte in en mobiltelefonask under luckan som därmed inte gick att stänga. Fortsatte att skrika utanför luckan att vi skulle ringa polisen."
Väktare tillkallades enligt rutinen och hotet polisanmäldes.
– Det blev odramatiskt när personen avlägsnades, men vi tar alltid hot på allvar. Vi chansar inte. Tyvärr uttalas hot med jämna mellanrum. Om det finns mer än frustration bakom vet vi inte, säger Märta Norberg, verksamhetschef för försörjningsverksamheten.
Har det kommit tidigare hot från samma person?
– Det vill jag inte kommentera, svarar Märta Norberg.
Hur hanterar ni hoten internt?
– Vi fångar upp det direkt, gör anmälan, informerar arbetsgruppen och ibland erbjuder vi företagshälsovård. Efteråt går vi igenom om vi kunde hanterat det annorlunda.
Är er arbetsmiljö otrygg och utsatt?
– Det är en definitionsfråga. Den fysiska arbetsmiljön är trygg. I receptionen finns en lucka som går att stänga. Inga klienter kan tas sin från receptionen vidare in lokalerna med besöksrummen utan att ha blivit hämtade av socialsekreterare. Det finns larmknapp i receptionen och alla socialsekreterare bär larm vid alla besök. Dock förekommer verbala hot tämligen frekvent vilket är ett arbetsmiljöproblem. Vi ska registrera alla händelser.
Det här är första gången Märta Norberg kryssat i rutan; allvarlig i anmälan till Arbetsmiljöverket.