Personal blir sjuka på jobbet – en har sagt upp sig

Något i kvinnoklinikens lokaler ger personalen förkylningssymptom. Vissa har fått så tunga besvär att de sagt upp sig, andra knaprar allergimedicin för att klara av arbetsdagen.

Personalen på kvinnokliniken måste äta allergimedicin för att klara av arbetsdagen i lokalerna. "Det är jättetråkigt, jag skulle vilja se att det inte behövdes", säger Michael Algovik, Kvinnoklinikens chef.

Personalen på kvinnokliniken måste äta allergimedicin för att klara av arbetsdagen i lokalerna. "Det är jättetråkigt, jag skulle vilja se att det inte behövdes", säger Michael Algovik, Kvinnoklinikens chef.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-08-30 19:00

Nyheten i korthet

  • Personalen på kvinnokliniken i Västervik upplever förkylningssymptom som de tror är kopplade till arbetsmiljön. Symptomen varierar beroende på var i byggnaden de arbetar.
  • Problem har pågått under flera år, men fastighetsägaren har ännu inte kunnat identifiera någon orsak trots provtagning och undersökningar.
  • Arbetsmiljön har lett till att vissa anställda har sagt upp sig. Kliniken har bett om renovering eller nya lokaler.

– Jag måste gå och harkla mig hela tiden, sedan blir jag tung i huvudet och trött från allergimedicinen. Och jag är ju redan ganska trött efter en arbetsdag här. Det påverkar livet utanför jobbet, säger Lina Adolfsson, barnmorska på förlossningen i Västervik.

När hon började jobba i januari i år fick hon luftvägsproblem. Hosta, irriterad hals och ögon. Hon vittnar om att de flesta som arbetar i kvinnoklinikens lokaler: förlossningen, BB och gynekologmottagningen har liknande besvär.

– Vissa har känt symptom i flera års tid men det är först nu som man börjat koppla det till arbetsmiljö, säger Lina Adolfsson.

undefined
Problemen har funnits av och till under flera års tid. När den neonatala kliniken hade sin ombyggnation blev det värre. Personalen där har också symptom men inte i samma utsträckning som på kvinnokliniken.

En personal på kvinnokliniken led av så svåra besvär att hon sade upp sig från jobbet. 

– Det är jättetragiskt, hon är en fantastisk kollega men hälsan går ju före, säger Lina Adolfsson.

Ytterligare en personal har sagt upp sig, men i det fallet är allergibesvären inte den enda orsaken bakom avhoppet.

Är det fler som funderar på att sluta?

– Vi älskar ju vårt jobb, det är något speciellt. Och för att man älskar det tror jag att det är många som står ut, säger Lina Adolfsson.

Michael Algovik, kvinnoklinikens chef, tycker att det är synd att personalen försvinner.

– Om personal som vi har god nytta av försvinner ställer det till med problem i bemanningen, säger han.

Man gissar att besvären har en koppling till kvinnoklinikens lokaler, men personalens symptom varierar beroende på var de befinner sig. Förlossningen kan fungera bra för en person samtidigt som den kan orsaka hosta hos någon annan. Därför har man varit tvungen att omplacera personal så att de kan arbeta på den plats där de upplever minst besvär. Men det är en kortsiktig lösning.

undefined
Personalen väntar på att fastighetsägaren ska hitta källan till allergibesvären. "Vi äger liksom inte problemet så det är svårt att hitta lösningar", säger Michael Algovik.

För att komma till botten av problemet har fastighetsägaren tagit prover, undersökt mögel och mätt inomhusluften, men inte kunnat fastställa någon orsak.

– Man blir frustrerad, det tar tid att få svar, säger Lina Adolfsson.

Michael Algovik håller med.

– Många är frustrerade över att det här fortsätter utan lösning, och jag delar den frustrationen, säger han.

Kvinnokliniken har länge bett om renovering eller att helt enkelt få nya lokaler.

– Lokalerna är gamla och slitna, det är inte lokaler som är anpassade för modern sjukvård, säger Michael Algovik.

Inne på förlossningsrummen finns det inte några toaletter och vissa utrymmen är så trånga att det är svårt att manövrera en rullstol i dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!