Perfekta gruset fanns i Blackstad
- Det här är nästan för bra för att vara sant, var min första kommentar när jag kom hit och fick se det här grustaget, säger Cary Skoglund när VT träffar honom i grustaget i Källsberg, Blackstad. Han äger företaget Gållösa betong & transport AB beläget utanför Valdemarsvik.
Full aktivitet. Det är ett imponerande grustag som gömmer sig i Blackstadskogarna.
Foto:
- Eftersom den betong vi producerar i Gållösa till 80 procent levereras inom Västerviks kommun så har det varit naturligt att försöka hitta något nära kunderna. Trots flera förfrågningar så var det ingen som upplyste mig om att det fanns ett grustag i Blackstad.
Så när Karl Uhre, som arbetar med grustransporter, kom in till mig en dag i Gållösa och frågade om vi inte skulle slå oss ihop och satsa på betongframställning i Blackstad så behövde jag inte många minuters betänketid.
Karls kusin Stefan, som har företaget Uhres gräv- och transport, hade köpt rätten till gruset den förste november förra året från den som tidigare utvunnit grus där. Marken där gruset finns ligger på gårdarna Källsberg och Haga.
- När vi fick svar på analyserna av gruset , säger Cary Skoglund, blev vi ännu mer positiva till den här satsningen. De hade inte analyserat så bra grus på många år på statens provningsanstalt i Borås. Halten föroreningar är bara 0,01 procent. Föroreningar i det här sammanhanget innebär slam och klorider som inte passar vid betongtillverkning. Så det här är verkligen ett kanongrus för oss. Vi kan också ta fram alla andra kvalitéer från fin sand till sandlådor och badplatser till gårdsgrus och sådant som passa för vägbeläggning. Det är också godkänt för golfbanor.
- Vi gör en betong som kallas vibreringsfri och som blivit mycket populär. Till det kan vi använda det här gruset direkt, när vi gjort samma betong i Gållösa så har vi tvingats blanda i olika tillsatser för att få den rätta kvalitén. Vi stod just nu i begrepp att investera i vår fabrik i Gållösa, men nu kommer vi att satsa pengarna här istället.
Den anläggning som används för framställning av betongen är trasportabel och flyttas med trailer. Hela maskinen håller just nu på att tillverkas och ska vara klar för uppmontering till midsommar. Man räknar sedan med att vara kvar i Blackstad minst fem år framåt. Två man kommer att vara sysselsatta vid maskinen när den är i gång, övrig arbetskraft som engageras blir i form av åkerier som har så kallade roterbilar för transport av betong.
Kapaciteten när betongstationen är i full gång är 70-80 kubikmeter per timma. Hur länge gruset räcker vet man inte i dagsläget, men tillgången räknas som mycket god.
- Det är inte bara kvalitén på gruset som gjort att vi satsar här, säger Cary Skoglund. Det här grustaget ligger idealiskt till för oss. Det finns ingen bebyggelse i närheten där folk kan bli störda, vägen hit går genom skogen och så ligger Blackstad så centralt. Vi har nästan alla våra kunder inom en radie på fem mil, så med minskade transporter bli det här också en vinst för miljön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!