Per går mot strömmen och bygger ut

Bygger ut mjölkproduktionen mitt i värsta prisraset.

Västervik2004-09-23 01:00
Massor av mjölkbönder runt 50-årsstrecket funderar på att sluta med sin produktion, i alla fall inom några år då mjölkbidraget frikopplas och blir till en stödrättighet på gårdens areal utan krav på mjölkproduktion. Orsaken är de fallande mjölkpriserna som som snart nått en absolut lägsta möjliga nivå. I det läget har Per Ekenger, Skramstad gård i Gamleby bestämt sig för att investera! Han bygger ut sin verksamhet och får nästan dubbelt så många mjölkkor. Den nya avdelningen blir lösdrift med mjölkningsrobot.
??Det känns rätt att utveckla företaget, säger Per Ekenger. Jag tycker om jobbet, jag stortrivs och har tänkt fortsätta i minst 15 år till. När jag sett över företagets lönsamhet så är arbetskostnaden per ko för hög och därför gör jag investeringen. Då ökar effektiviteten och även lönsamheten.

??Ett teoretiskt alternativ hade varit att dra ner på verksamheten och köra helt själv. Men jag vill ha ett par deltidsanställda, det betyder så mycket på det sociala planet. Jag har två mycket duktiga medarbetare och därför känns det ännu mer rätt att investera. Fem miljoner räknar Per Ekenger med att investera i den här första etappen av utbyggnaden. Att det inte blir en större summa beror på att han tänker behålla den gamla delen med 25 mjölkande kor. I den delen behövs inga investeringar. På gården finns redan en fungerande ungdjursavdelning, en foderblandare med kapacitet att klara av den utökade besättningen och mjölkkvot för 740 ton. Första etappen ger en lösdrift för 60 mjölkande kor och samtidigt förbereds för en framtida, lika stor enhet. Tanken är att den gamla ladugården ska ersättas helt och hållet på sikt.

??Ända tills för ett år sedan var jag kritisk till mjölkningsrobotar, säger Per Ekenger. Så först hade jag tänkt bygga en traditionell grop, men det hade inte blivit någon arbetsbesparing så jag fick tänka om. Per Ekenger har inte bestämt vilket märke på robot han tänker satsa på. Inte många enheter har sålts sedan mjölkpriset började rasa, så han sitter i en väldigt bra förhandlingposition. Två leverantörer är angelägna om att han ska välja just deras märke. Det finns andra fördelar med att var näst intill ensam om att bygga ut produktionen. Förprövningen av miljökonsekvenser och djurskydd var klar på nolltid.

??Kalkylerna för bygget ser bra ut och jag hoppas få investeringsstöd på 300 000 från länsstyrelsen. Visst är det ett vågspel, men samtidigt sporrar utvecklingen och jag hoppas att min framtidstro smittar av sig så att fler vågar investera. Som sagt är det många mjölkbönder som väntar på det frikopplade stödet. För att få del av det stödet måste kvoten vara kvar till 1 april 2007 och leverera mjölk minst en gång under kvotåret. Redan den 1 april 2006 kan det alltså vara slutmjölkat och ändå ge frikopplat mjölkstöd år 2008. Så de närmaste åren kommer det inte att hända särskilt mycket. Sedan kan det bli slagsmål om den svenska mjölken.

??Nästa höst ska den nya enheten tas i bruk och sedan ska besättningen skolas in. Det tar säkert en god stund att få allt att fungera. Per Ekenger är 48 år och en ovanlig bonde. Inte bara för att han går mot strömmen nu. Han är född och uppväxt i Linköping utan några band till lantbruket.
??Det var min far som ville ha en lantgård och när han sålde sin andel i ett livsmedelsföretag så köpte han Skramstad. Jag har alltid varit på det klara med att jag vill arbeta med just lantbruk, så efter Valstadskolan tog jag hand om gården år 1980. Då hade jag 40 kor. År 1996 byggde jag ut till 55. Nu ska det bli 90 mjölkande kor i första etappen och slutmålet är 120 kor och två mjölkningsrobotar. Men det ligger en bit fram i tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om