"Pensionsspararna måste kunna lita på förvaltaren"
Dan Wallin är en av över 10000 i Föreningen grupptalan mot Skandia.
Föreningen koncentrerar sig på Skandia Livs försäljning av kapitalförvaltningen till Den norske bank för 3,2 miljarder kronor. Den norske bank får förvalta Skandia Livs kapital om 200 miljarder kronor och föreningen menar att det rör sig om förtäckt olovlig vinstutdelning i strid mot vinstdelningsförbudet. Av de 3,2 miljarderna anser föreningen att åtminstone två bör gå tillbaka till pensionsspararna för att återupprätta förtroendet för Skandia.
- Det som fick mig att anmäla mig är att moderbolaget säljer ut förvaltningsmöjligheten på en sanslöst lång tid som tolv år, säger Dan Wallin.
För att kunna driva en grupptalan krävs att gruppen själv kan betala rättegångskostnaderna. För att kunna göra det satte föreningen grupptalan mot Skandia upp målet att ha 10000 medlemmar som vardera betalar 150 kronor. Detta mål uppnåddes i helgen så nu kan föreningen väcka grupptalan mot Skandia och förre detta styrelseledamöter i bolaget.
Tanken är att utreda om något gjorts fel i hanteringen av kapitalet, hur stor spararnas förlust är och om de kan få någon ersättning.
- Sådana här utredningar kommer inte alltid fram till ett rejält resultat. Man ska vara försiktig med förväntan, tycker Dan Wallin.
Över huvud taget är han mycket försiktig i sina omdömen. Han betonar också att han inte har någon juridisk kompetens och därför inte kan ge några expertutlåtanden.
- Om bolagsordningen tillåter att sälja ut förvaltningen till Den norske bank så är det juridiskt korrekt. Men spararna kanske inte tycker det.
Han är inte direkt upprörd och tror inte att de andra medlemmarna i föreningen är det heller. Det viktiga är att gå lugnt och logiskt tillväga. Det som sägs i upprört tillstånd kan knappast vara till gagn för processen, menar han.
- Om det är någon juridisk eller ekonomisk finess med det här så är det okej. Det skulle vara spännande att få reda på vad som egentligen ligger bakom och få reda på om det är juridiskt och etiskt korrekt.
Vad fick dig att gå med i föreningen?
- Det var väl möjligheten att driva det här på ett seriöst sätt.
Att "gnälla i tidningen" på insändarplats hjälper knappast, anser han och föredrar att mer handfast gå till handling.
- Jag tror att det är otroligt viktigt att det finns ett förtroendekapital för att pensionssparandet ska kunna skötas på rätt sätt. Pensionsspararna måste kunna lita på att förvaltaren har ekonomiskt och etiskt perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!