Pensionerade tävlingshundar till Sverige

Irland må ha många goda sidor, men sitt förhållande till sällskapsdjur är kanske inget de kan skryta med. Varje år avlivas cirka 18 000 hundar i olika så kallade dogpounds. De flesta är helt friska och oproblematiska. Många av dem är vinthundskorsningar eller greyhounds.

Stor industri. Greyhoundloppen är en stor industri på Irland som omsätter väldigt mycket pengar. Foto: Krister Larsson/Scanpix

Stor industri. Greyhoundloppen är en stor industri på Irland som omsätter väldigt mycket pengar. Foto: Krister Larsson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-11 00:25
- Greyhoundsloppen är en miljonindustri på Irland, men när hundarna är slut som kapplöpningshundar är det ingen som vill ha dem, säger Åsa Werner.
Tillsammans med Eva Hedström driver hon sedan ett par år tillbaka en organisation för att omplacera irländska greyhounds och vinthundar i Sverige
Hon har själv bott på Irland och arbetat med såväl hästar som hundar.
- På Irland har man ett helt annat förhållande till hundar. De flesta hundar får aldrig komma in i huset, eller i så fall bara in i hallen eller köket. De tycker att vi är äckliga som låter hundarna sova i sängen, säger Åsa Werner.

På Irland kostar en hund inte heller lika mycket som här. Man kan få en blandras gratis och även de flesta raser kostar betydligt mindre än i Sverige. Vilket får konsekvensen att hunden blir lite slit-och-slängvara med samma slags problematik som sommarkatterna i vårt land. Hemlösa eller bortsprungna hundar samlas upp i så kallade dogpounds där ägaren har fem dagar på sig att hämta ut sin hund innan den avlivas. Att många av hundarna är greyhounds eller vinthundskorsningar beror på att hundkapplöpningar är populära. Greyhoundloppen är en stor industri på Irland som omsätter väldigt mycket pengar, men värdet i en greyhound som är pensionerad och inte kan användas i avel är lika med noll.
- Vi omplacerade nyligen en hund som sprungit hundra lopp under sin karriär och dragit in närmare hundratusen kronor. Men efter fem års ålder är de slut och kasserade, berättar Åsa Werner.

Hundarna som hon och kollegan Eva Hedström hittar nya hem åt i Sverige är alla välsocialiserade och friska. Och de allra flesta är vinthundar. Enligt Åsa en ras som det fortfarande finns en del missuppfattningar om. Men den passar faktiskt utmärkt som sällskaps- och familjehund. Just mentaliteten på hundarna är något som de är noga med.
- De måste vara mentalt stabila så att de klarar en flytt och snabbt kan fungera i sin nya familj. Vi vill inte skapa problem med hundarna här, betonar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om