Pensionerade barnmorskan: "Inte alltid bättre förr"

Ända in på 1980-talet stannade mammorna ofta någon vecka på BB– och barnen fick ligga i en egen sovsal på nätterna. "Vården har utvecklats, tack och lov", säger Anita Malm, pensionerad barnmorska.

Barnmorskan Anita Malm arbetade på Västerviks sjukhus under hela sitt arbetsliv, med start 1982. I dag är hon pensionär. 
Bilden på barnsängarna högst upp till höger har vi lånat från Region Kalmar län, och är från 1960-talet.

Barnmorskan Anita Malm arbetade på Västerviks sjukhus under hela sitt arbetsliv, med start 1982. I dag är hon pensionär. Bilden på barnsängarna högst upp till höger har vi lånat från Region Kalmar län, och är från 1960-talet.

Foto: Anna Persdotter/Region Kalmar län/Caroline Petersson

Västervik2021-12-13 09:30

Anita Malm blev färdig barnmorska 1982, och började då jobba på förlossningen i Västervik. Hon berättar att förstföderskorna normalt stannade på sjukhuset ungefär en vecka, och ännu längre om de hade genomgått ett kejsarsnitt. Barnen låg på en egen sovsal på nätterna, och togs om hand av barnskötare när de inte ammades. 

– Då ansåg vården att mammorna behövde den där tiden, för att etablera amningen. Och visst fick man god hjälp av barnmorskor och barnskötare, men samtidigt insåg man senare att det blev som att börja om när man kom hem. Föräldrarna behövde ju lära känna sitt barn.

undefined
Bilden på barnsängarna till höger har vi lånat från Region Kalmar län, och är troligtvis från 1960-talet. Den andra bilden är från nutid. Sängarna ser ungefär likadana ut, men mycket annat har förändrats.

Mycket var annorlunda jämfört med idag. Bara ett decennium tidigare, på 1970-talet, skulle mammorna helst inte gå upp alls under det första dygnet – något som man nu vet ökar risken för komplikationer. Det fanns några få enkelrum, så de flesta mammorna fick dela sal med andra kvinnor. Papporna fanns det inte plats för.

Någon gång i mitten av 1980-talet förändrades BB. Dels berodde det på att föräldrarna önskade att få vara mer med sina barn, dels på en ökad kunskap inom vården. I början av 1990-talet inreddes de första familjerummen på BB i Västervik, så att även papporna skulle kunna vara med under bebisens första tid. 

En naturlig konsekvens blev att tiden på BB kortades. Om föräldrarna skulle ta hand om barnet själva kunde de ju lika gärna göra det hemma. 

undefined
På Västerviks sjukhus ligger idag BB och förlossningen på samma våning. Förr var de båda avdelningarna skilda från varandra, och BB låg högre upp i samma hus.

Anita Malm anser att utvecklingen generellt har varit till godo. Efter en förlossning utan komplikationer finns det sällan någon poäng med att vara kvar så länge som en vecka. 

– Det är ju en naturlig sak att föda barn, och att ta hand om sitt barn. Jag tror att många är nöjda med att få sköta sig själva, även om en del ibland behöver lite mer hjälp. 

Samtidigt fanns andra fördelar förr, enligt Anita. Framför allt var barnmorskorna fler och personalläget stabilare. I dag hyrs ofta bemanningsbarnmorskor in för att täcka upp, något som inte existerade då. 

– Det är klart att man hann med mer. Samtidigt, även då kunde man vara en ensam barnmorska på natten och ha tre-fyra föderskor. Men kraven har ökat i takt med den tekniska utvecklingen.

I dag övervakas barnets hjärtslag hela tiden via en datorskärm, särskilt under det aktiva förlossningsarbetet. 

– Den tekniska övervakningen gör att man har bättre koll, men det ökar också stressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!