Pensionen inte bara PPM

Många blir besvikna när de öppnar sina orange kuvert. Men pensionen består av mer än det som står där. Ta ett helhetsgrepp om din pension - det tjänar du på i längden.

Pensionärsliv. Om du vill ha råd att fotvandra i Toscana som pensionär måste du kanske ta lite större risker med ditt pensionssparande. Foto: Kindra Clineff/Scanpix

Pensionärsliv. Om du vill ha råd att fotvandra i Toscana som pensionär måste du kanske ta lite större risker med ditt pensionssparande. Foto: Kindra Clineff/Scanpix

Foto:

Västervik2007-02-16 00:25
Pensionsion handlar i själva verket om uppskjuten lön och lönen är vanligtvis något som engagerar. Ändå uppfattas pensionen som krånglig och trist. Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension, möter många människor när hon är ute i landet och pratar pensioner.
- En vanlig missuppfattning är att premiepensionen är den enda pension man får. Det har ju talats så mycket om PPM. Efter börsnedgången för några år sedan blev många besvikna när deras fonder tappade i värde. Men PPM är bara en del av pensionen, säger hon.
Hon brukar använda sig av en pyramid eller ett hus för att beskriva hur pensionen är uppbyggd. I botten finns den allmänna pensionen som i sin tur består av inkomstpension och premiepension. Sedan kommer tjänstepensionen som nio av tio anställda tjänar in pengar till. Arbetsgivaren sköter administrationen av den. I toppen finns det egna privata pensionssparandet. Det kan vara en pensionsförsäkring av något slag eller annat sparande som kan användas när man blir äldre.
- Börja från botten och gå mot toppen av pyramiden. Se inte bara på en del. Det gäller att få balans, säger Anna Allerstrand.

I gamla pensionssystemet skötte staten det mesta åt oss men nu vilar en större del av ansvaret på oss själva. I alla pensionsdelarna kan vi göra egna val som påverkar storleken på pensionen. Att inte välja alls är också en typ av val som får konsekvenser.
Naturligtvis vill olika försäkringsbolag och banker gärna att vi ska välja just dem för vår pensionsförvaltning. Det handlar om mycket stora pengar för dem och därför gäller det att inte okritiskt acceptera deras förslag.
Tänk själv och se till din egen situation. Vad vill jag kunna göra när jag är pensionär? Hur mycket pengar behöver jag? Hur stora risker vill jag ta med min uppskjutna lön?
- Att inte välja alls ger inte heller trygghet. Icke-valsalternativet kanske inte alls passar för din situation. Om du väljer högre risk i premiepensionen så kan du väga upp den med ett tryggare alternativ för tjänstepensionen och det privata sparandet. Välj fonder du tror på för framtiden.

Anna Allerstrand säger att det inte är orimligt att vi själva i framtiden får välja placering av en ännu större del av vår allmänna pension. Premiepensionens del är i dag 2,5 procent av lönen och skulle alltså kunna bli större. Då flyttas den finansiella risken över ännu mer till löntagarna.
Valfriheten har de som är lite äldre, svårast att acceptera.
- För de unga är det inget problem. De är så vana vid att välja själva. Det märks en generationsklyfta, säger Anna Allerstrand.
Kvinnor har en tendens att vara mer försiktiga än män med sina placeringar och det kan kosta i slutänden. De väljer gärna säkra fonder och kan till exempel välja efterlevandeskydd fast deras barn varit utflugna i tio år. Men efterlevandeskyddet kostar extra och gör pensionen mindre.
Pensionen
Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. 18,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp betalas in till den allmänna pensionen varje månad, varav 2,5 procent går till premiepensionen.
Den som är född 1990 kan får 54 procent av sin genomsnittsinkomst under livet i allmän pension, enligt en prognos från Försäkringskassan.
Tjänstepensionen betyder mycket mer för pensionen än ett privat pensionssparande. För dagens 80-talister kan tjänstepensionen motsvara mer än hälften av genomsnittsinkomsten under livet. Det är mycket mer än de 10 procent som annars nämns i sammanhanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om