Pensionärer stor maktfaktor

Svenska pensionärer är många och välorganiserade, därför kan de påverka politiska beslut.

Lars Larsson är ordförande i SPF, Sveriges Pensionärsförbund i Västervik. De arbetar med äldrefrågor både lokalt och på central nivå. – Men vår viktigaste uppgift är att sysselsätta de äldre, både mentalt och fysiskt.

Lars Larsson är ordförande i SPF, Sveriges Pensionärsförbund i Västervik. De arbetar med äldrefrågor både lokalt och på central nivå. – Men vår viktigaste uppgift är att sysselsätta de äldre, både mentalt och fysiskt.

Foto:

Västervik2004-11-20 01:00
I Sverige är pensionärerna en stor del av befolkningen och många är organiserade i pensionärsföreningar som till exempel PRO, Pensionärernas Riksorganisation och SPF Sveriges Pensionärsförbund. Det gör, enligt en ny doktorsavhandling, att pensionärerna blir en betydande maktfaktor.
Genom att studera olika frågor där pensionärer har ett stort intresse, till exempel äldreomsorg, har David Feltenius vid Umeå universitet konstaterat att pensionärsorganisationerna har nått framgång och påverkat beslut på central nivå.

I Västervik finns flera aktiva pensionärsföreningar som lockar många medlemmar, men varken PRO eller SPF i Västervik tycker att de har så mycket makt.
? Makt har vi väl inte, men vi gör vad vi kan för att påverka, både vår situation och situationen i samhället, säger Siv Kinnander, sekreterare i PRO.
? Vi har lite inflytande i kommunen genom lokala pensionärsråd, där vi är med och diskuterar och lägger våra synpunkter.

Lars Larsson, ordförande i SPF tror tvärtom att många pensionärer känner maktlöshet när det gäller beslut som fattas.
? Vi kan ju inte precis gå ut i strejk om det är något vi tycker är fel, säger han. Därför har vi små möjligheter att göra något åt pensioner och liknande.

Både PRO och SPF har starka centrala organisationer. Det finns till exempel en pensionärskommitté under socialdepartementet och enligt David Feltenius har flera krav som förts fram härigenom godkänts av regeringen.
En annan faktor han bedömer som viktig i sammanhanget, är att pensionärsföreningarna har tillgång till expertis i många frågor. De kan i sin tur föra ut organisationens krav och skapa opinion.
Just det faktum att de är så många spelar förstås också en viktig roll.
? Vi i PRO samlar ungefär 400.000 pensionärer i hela landet, så det vore ju underligt om det inte skulle leda till någonting, säger Siv Kinnander.
? Ju fler vi är desto mer kan vi göra, säger Lars Larsson. Det enda medel vi har är att försöka påverka när man märker att reformer är på väg som kommer att göra det sämre för pensionärer.

I SPF:s fall innebär det just nu en handlingsplan om äldrefrågor som håller på att tas fram. Men för de pensionärer som är medlemmar i olika pensionärsorganisationer tror varken Lars Larsson eller Siv Kinnander att möjlighet att påverka samhällsstyrningen är det viktiga.
De anser att det i första hand finns till för att äldre ska kunna sysselsätta sig och må bra.
? Många sitter ensamma hemma och behöver komma ut, säger Siv Kinnander. Vi är en förening för social samvaro. Bland annat håller vi med information om samhällsfrågor, ordnar resor, kurser och andra aktiviteter.
Att så många svenska pensionärer är aktiva i pensionärsorganisationer tror hon kan ha att göra med att vi har en stark tradition av föreningsliv.
? Vi vill gärna gå samman och odla våra intressen för att få träffas och umgås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om