Pensionärer löser domarbristen

Läget är fortfarande prekärt när det gäller tillgången på domare i länet. Bo Lundgren, 69, och andra pensionerade domare tvingas lösa den akuta bristen.

Det är svårt att få tag på domare i Sverige. I Kalmar län finns just nu inga vakanser, men när domare är sjuka eller lediga kan det vara svårt att täcka upp för dem. Ofta får pensionärer rycka in.

Det är svårt att få tag på domare i Sverige. I Kalmar län finns just nu inga vakanser, men när domare är sjuka eller lediga kan det vara svårt att täcka upp för dem. Ofta får pensionärer rycka in.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2013-02-01 07:52

Många domare är äldre, och det är sedan länge svårt att rekrytera yngre förmågor. Tingsrätten i vårt län har just nu inga vakanta tjänster, men det kan vara svårt att täcka upp när domare är sjuka eller lediga.

I många fall får pensionerade domare rycka in. Bo Lundgren från Västervik fyller 70 i år, och hade egentligen tänkt gå i pension vid 65.

– Men sedan dess har jag ändå jobbat. Det var mycket i höstas, men nu är det lindrigare. Nu arbetar jag drygt halvtid.

– Det är inte acceptabelt. Man kan inte räkna med att pensionärerna ska hålla på hur länge som helst.

Konsekvensen av domarbristen kan bli att förhandlingar drar ut på tiden, och att man måste prioritera de mål som är viktigast. Tvistemål, till exempel, kan bli liggande länge.

Bo Lundgren menar att det är den jämförelsevis dåliga lönen som är orsaken till att få väljer att bli domare. Lönen för en domare ligger runt 55 000 kronor i månaden.

– Det är inte en dålig lön i sig. Men om man jämför med jurister generellt så är den dålig. En advokat har ofta betydligt bättre betalt, och även åklagarna har gått förbi oss.

För att få fler att söka sig till domaryrket borde lönen höjas med runt 10 000 kronor, menar Bo Lundgren.

Conny Jörneklint, lagman på tingsrätten i Kalmar, tror också att lönen kan behöva höjas för att domartjänsterna ska bli mer attraktiva för jurister. Särskilt med tanke på att domarnas arbetssituation ofta är tuffare än för andra yrkesgrupper. Domare måste vara beredda på mycket resande, och kan sällan vara stationerade på en och samma plats.

– På advokatsidan styr man sitt liv på ett annat sätt.

Redan för tre år sedan tillsatte Domstolsverket en utredning för att lösa framtidens rekryteringar, i och med den stora generationsväxlingen när 40-talisterna pensionerar sig. Men de förslag som den ledde fram till har inte lett till några konkreta förändringar, enligt Conny Jörneklint. Nu pågår en ny utredning, där man tittar på hur domarnas arbetssituation kan förbättras.

– Det här med domare har alltid diskuterats, men nu är det akut, eftersom vi har den här stora generationsväxlingen.

Så många domartjänster har Kalmar tingsrätt

Rådmän: 8

Lagman (chef): 1

Tingsfiskaler (domare under utbildning): 2

Västervik har ingen domare stationerad på orten, men domare från de andra enheterna (Oskarshamn och Kalmar) delar på förhandlingarna här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om