Att åka tur och retur med en bränslesnål bil till Vimmerby kostar runt hundralappen (enbart bränsle inräknat). Att åka buss kostar 186 kronor tur och retur. Köper du däremot ett månadskort blir det billigare att ta bussen, om du åker till och från jobbet varje arbetsdag under månaden.
Men skillnaden är inte jättestor – 1 892 kronor är kostnaden för ett månadskort för en vuxen, jämfört med runt 2 050 kronor för att resa med den bränslesnåla bilen. Då är dock enbart bränslekostnad för bilen inräknad, inte slitage och andra kostnader. Se faktarutan för en djupare analys av det.
Isabel Sjöholm bor i Västervik men jobbar på Roxx i Vimmerby. Hon är på plats tre dagar i veckan och pendlar då med bil, delvis på grund av att det inte fungerar tidsmässigt med hämtningarna på förskolan om hon skulle ta bussen.
Men det är också en prisfråga.
– Jag tycker att det är vansinnigt dyrt att ta bussen. Det är inte ekonomiskt fördelaktigt om man som jag åker tre dagar i veckan.
Isabel tycker annars att de kollektiva förbindelserna är bra, med många avgångar mellan Västervik och Vimmerby. Dessutom kan det vara skönt att ta bussen och slippa köra. Men prisskillnaden gör att bussen inte är ett alternativ även om det skulle fungera med förskoletiderna.
– Vi har dessutom elbil, som jag har möjlighet att ladda på jobbet.
Priserna för månadskortet om man åker Vimmerby-Västervik har ökat rejält de senaste 13 åren. När VT skrev om kostnaderna för pendling 2011 kostade samma kort 1 085 kronor.
En ökning med över 74 procent.
Delvis kan den förklaras med inflationen. Men sedan 2011 har den allmänna inflationen bara påverkat priserna i Sverige med cirka 33 procent, enligt SCB.
Faton Pasho, kommunikatör på KLT, bekräftar den stora prisuppgången.
– Anledningen är att priserna har justerats i samma takt som kostnaderna för trafiken ökat. Trafikkostnaderna har, under de åren du nämner, årligen ökat med 2,5 till 3 procent förutom de senaste åren då drivmedelskostnaderna har skjutit i höjden rejält, samtidigt som undantaget för biogasskatten har slopats, skriver han i ett mejlsvar.
De senaste årens stora kostnadsökningar ledde till att regionfullmäktige i Kalmar län beslutade om en prisökning på cirka sex procent för 2024 års biljettpris.
– Den största kostnadsdelen för kollektivtrafiken finansieras dock fortsatt genom skattemedel.