Pendlare blir tvungna att söka nya jobb
Susanne Bäckström och Christina Överström pendlar till Linköping från Västervik respektive Gamleby medan Madeleine Crusefalk pendlar från Linköping till Västervik. De möts på tåget två-tre gånger i veckan, men då tidtabellen för Tjustbanan läggs om från och med 12 juni försvinner de avgångar som de är beroende av och nu verkar det slut både med trevligt sällskap på tåget och med jobben. I går skrev de in sig som ombytessökande på arbetsförmedlingen.
Foto: ANDERS LILJEGREN Madeleine Crusefalk, Christina Överström och Susanne Bäckström ser ingen annan råd än att börja söka efter andra jobb. Med den nya tidtabellen för Tjustbanan är det inte längre möjligt att pendla till de jobb de har.
Foto:
Madeleine Crusefalk är optiker och har de senaste fem åren åkt med 8-tåget från Linköping så att hon kommit fram lagom till klockan 10 då butiken öppnar. Just detta tåg försvinner i den nya tidtabellen.
- Jag trivs jättebra på jobbet, men nu verkar det vara slut med att komma hit på grund av tidtabellen, säger hon.
Hon har ingen lust att åka klockan 6 från Linköping för att komma fram två timmar innan öppningsdags.
- Jag mår jättedåligt av att behöva säga upp mig, men det blir nödvändigt. Jag har köpt hus i Linköping så jag kan inte flytta.
- Har man familj är det inte lätt att flytta på sig, säger Christina Överström.
Madeleine Crusefalk tycker verkligen mycket om både sitt jobb och Västervik och känner sig uppgiven över de konsekvenser den nya tågtidtabellen får.
- Det är dåligt att det här drabbar en redan krisdrabbad kommun.
- Det stillar en redan säkert döende stad. Folk kan inte ta sig hit och folk kan inte ta sig härifrån, säger Susanne Bäckström.
Nu vill hon veta vad som kan göras för att rädda situationen.
- Kan man lägga in en extra buss? Kanske kunde de prata med pendlare och skita i Stockholmståget? Jag tycker att det skulle vara vettigt med en buss som går vid 18-tiden.
Susanne Bäckström och Christina Överström jobbar båda på universitetssjukhuset i Linköping. Hittills har de kunnat jämka så att deras scheman anpassats efter tågtiderna, men nu blir det svårt.
- Jag har pratat med min chef och hon säger "vi får se, det ordnar sig säkert". Men det känns inte bra att vara den där som får en hel avdelning att ändra på sig, säger Susanne Bäckström.
- Jag trivs med mitt jobb, jag har jobbat där i 18 år och har en fast tjänst - och den säger man inte upp.
Ingen av dem har lust att ge sig in i en osäker tillvaro av timvikariat - inte när de har familjer som är beroende av dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!