"Patienterna mår bättre"

Örjan Johansson, verksamhetschef på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral, tycker att situationen förbättras betydligt i Västervik när det gäller de äldres läkemedel.

Örjan Johansson är läkemedelsstrateg och läkare på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Han menar att läkare Västervik blivit bättre på att undvika olämpliga läkemedel för äldre.Arkivbild: Anders Steiner

Örjan Johansson är läkemedelsstrateg och läkare på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Han menar att läkare Västervik blivit bättre på att undvika olämpliga läkemedel för äldre.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-17 00:00

Det pågår ett systematiskt arbete för att se över de äldres läkemedelslistor - vilket gett verkan. Många har bättre kunskap om vilka mediciner som är mindre lämpliga, och vilka man kan ordinera i stället. I landstingets datasystem dyker det numera upp en varningsflagga när patienter har olika läkemedel som interagerar med varandra.

De uppföljningar som gjorts visar på att genomgångarna gett önskat resultat. Många äldre har trappat ner på sina mediciner.

- Vi har sett att det blivit förbättringar. Patienterna mår bättre. Men vi har långt kvar att gå, säger Örjan Johansson, som även är läkemedelsstrateg i primärvården Kalmar län.

Men än är landstinget inte i mål när det gäller läkemedelshanteringen. Det finns ett nationellt mål om att de olämpliga läkemedlen, och läkemedel som interagerar med varandra, ska minskas med 10 procent från september i fjol till september 2012. I Kalmar län låg man i juni på fem procents minskning - vilket ändå är bättre än snittet i riket (två procent).

Västervik nästan i mål

Staten har bestämt att landstingen ska minska på tre saker bland personer över 65 år. Det handlar om förskrivning av mindre lämpliga läkemedel, kombinationer av läkemedel som interagerar med varandra och användning av antipsykotiska läkemedel i särskilda boenden. Målet under 2012 är en minskning med 10 procent.

I Västerviks kommun kunde 10,25 procent av de äldre över 65 år räknas till den här gruppen i fjol.

I juni i år har man minskat till 9,4 procent. För att nå målet måste man dock komma ner till 9,23 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om