Patienter nöjda med vården trots flera brister
Patienterna är nöjda med sin vård i Kalmar län. Men länet har mycket att förbättra inom förlossnings- och neonatalvården samt inom strokevården. Det visar de öppna jämförelser av vården som på måndagen presenterades för andra gången.
I Kalmar län är patienterna nöjda med vården. Arkivbild: Matilda Ahl
Foto:
Undersökningen visar att Kalmar län är ett av de landsting som ger bäst valuta på skattepengarna.
? För mig är rapporten ett kvitto på att vi är på rätt väg, även om det finns oerhört mycket mer att göra. Och de som arbetar i länets sjukvård har all rätt att känna sig stolta för att de gör ett bra jobb, säger landstingsdirektör Alf Jönsson.
Resultaten presenteras i form av en ranking där grön, gul och röd markering visar hur respektive landsting ligger till i jämförelse med andra landsting.
I Kalmar län är det framför allt inom området patienterfarenheter som färgen grönt dominerar vilket betyder att landstinget är rankat bland de sju bästa i landet på det området.
Kalmar läns landsting ligger också mycket bra till i jämförelsen när man ser på läkemedelsanvändning. Här är det exempelvis färre personer över 80 år än i resten av landet som har tio eller fler läkemedel eller som har tre eller flera psykofarmaka.
Men siffrorna är ändå för höga, menar överläkare Erik Lexne, som är ordförande i landstingets läkemedelskommitté. Det är trots allt 13,6 procent av patienterna över 80 år som har tio eller fler läkemedel. Det är för mycket, tycker han.
? Även om vi alltså ligger väl till i landet så är den faktiska frekvensen ur ett objektivt perspektiv inte alls tillfredställande, säger han.
De röda områdena, vilka indikerar att landstinget ligger på den understa tredjedelen jämförelsemässigt, handlar framför allt om dödlighet efter stroke och hjärtinfarkt, samt om förlossningsvården. Bland annat är dödligheten inom 28 dagar efter stroke högre än genomsnitten för både kvinnor och män. Detsamma gäller dödligheten efter hjärtinfarkter.
Inom förlossningsvården har Kalmar län har fler dödfödda barn, fler barn som dör inom en månad efter förlossningen samt fler döda med låg så kallad apgar-poäng, än rikssnittet. Trenden var densamma vid förra mätningen.
Läs mer i morgondagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!