Patienter nöjda med Esplanaden
Esplanadens vårdcentral klarar sig mycket bra i den patientundersökning som landstinget genomförde en vecka i våras. Totalt uppger 92 procent av de patienter som besökte vårdcentralen då att de som helhet var nöjda med sitt besök. Förbättringarna är dessutom slående jämfört med den undersökning som gjordes i höstas.
Kortare väntetid. I höstas var väntetiderna långa på Esplanadens vårdcentral, tyckte patienterna i den undersökning som gjordes. Nu har fler läkare anställts och personal omfördelats så att väntetiden har minskat. Det har gett bra genomslag i den senaste patientundersökningen. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER
Foto:
- I höstas gjordes undersökningen mitt i landstingets stora organisationsförändring då vi hade mycket ny personal, brist på undersköterskor och det rådde allmän turbulens. Det kan nog ha påverkat resultatet då, säger hon.
- Sedan i våras är vi fullbemannade på läkarsidan efter en tid av vakanser. Vi har anställt tre nya distriktsläkare under våren och det kan nog bidra till att patienterna upplever situationen som mer positiv. Med fler läkare blir väntetiden kortare och varje läkare får mer tid och större möjligheter att prata med patienten och informera om olika saker.
De största skillnaderna mellan höstens och vårens undersökning gäller hur patienterna uppfattar väntetiden och den information de fått om sina läkemedel. På båda områdena är patienterna generellt sett mer nöjda nu.
I höstas var bara 71 procent av patienterna nöjda med den information de fick om sina läkemedel. Vårdcentralen tog till sig det dåliga resultatet och fokuserade mer på sådan information under våren. Det sammanföll naturligt med ett pågående läkemedelsprojekt med uppgift att göra uppföljningar kring de utskrivningar som gjorts. Satsningen gjorde att läkemedelsinformationen blev ett naturligt inslag i mötet med patienterna och i vårens undersökning hade andelen nöjda patienter ökat till 88 procent.
Vad gäller väntetiderna låg andelen nöjda patienter vid förra undersökningen på 77 procent vilket inte heller var en bra siffra, enligt vårdcentralen.
- Då ändrade vi lite i våra rutiner. Vi misstänkte att det var väntetiden till vårt provtagningslaboratorium som upplevdes som mest negativ så vi omfördelade personal så att det nu alltid finns två undersköterskor i laboratoriet. Det har fått väntetiderna att minska, säger Charlotte Joborn.
Även den satsningen verkar ha gett resultat. I vårens undersökning var andelen patienter som var nöjda med väntetiderna hela 91 procent.
I vårens undersökning var patienterna mest nöjda med det bemötande de fick av personalen i receptionen och minst nöjda med läkarens förmåga att sätta sig in i deras problem. Även förra gången var det bemötandet i receptionen som fick högst betyg medan den information patienterna fick om eventuella läkemedel var det som flest var missnöjda med.
Om man delar upp resultaten på olika åldersgrupper visar det sig att samtliga åldersgrupper generellt sett var mer nöjda i den senaste undersökningen. I höstas var det framför allt de yngre patienterna, de under 40 år, som var mest kritiska.
Landstingets patientundersökningPatientundersökningen utfördes på 24 primärvårdsavdelningar och sjukhusmottagningar under samma vecka i våras. Samtliga patienter som besökte mottagningarna under den veckan fick information om undersökningen och ett telefonnummer att ringa upp för att besvara frågorna. Totalt svarade 2 300 personer på enkäten.
I Västerviks kommun deltog i vårens undersökning Esplanadens vårdcentral, Ankarsrums vårdcentral, hälsocentralen i Gamleby samt akut-, gyn- och medicinmottagningarna vid Västerviks sjukhus. Esplanadens vårdcentral var den enda som deltog även i höstens undersökning och där det är möjligt att jämföra resultaten vid de olika tillfällena.
I Västerviks kommun deltog i vårens undersökning Esplanadens vårdcentral, Ankarsrums vårdcentral, hälsocentralen i Gamleby samt akut-, gyn- och medicinmottagningarna vid Västerviks sjukhus. Esplanadens vårdcentral var den enda som deltog även i höstens undersökning och där det är möjligt att jämföra resultaten vid de olika tillfällena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!