"Patienter i fara när datorerna är inlåsta"
- Jag har jobbat i 30 år inom äldreomsorgen och aldrig skulle jag tumma på patientsäkerheten. Nu är patientsäkerheten i fara eftersom datorer med journaler är inlåsta i larmade rum och vi kan inte komma åt dem.Valle Johansson, sjuksköterska, levererar denna salva och riktar sig mot Pia Berg, MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Anmäler medicinsk ansvarig. Sjuksköterskan Valle Johansson har anmält Pia Berg, kommunens medicinskt ansvarige, för att injektionsjournaler drogs in för ett år sedan. Han menar att det inte alltid finns tillgång till datajournalerna. Han menar att det inte fungerar i praktiken när det blir akuta situationer på nätter och helger. Foto: Anders Liljegren
Foto:
- Det är en dröm. I teorin är det så men i verkligheten fungerar det inte, säger Valle Johansson.
Han har agerat med anledning av ett en sjuksköterska blivit anmäld enligt Lex Maria, författad av Pia Berg. Sköterskan gav den dos som stod på förpackningen. Den visade sig vara åtta gånger för hög och patienten fick akutvård mot överdosen.
- Vi har inte tillgång till datorer nattetid. De är inlåsta på expeditioner, i vissa fall är de larmade.
Valle Johansson nämner som exempel att han en natt måste åka ut på ett akutfall i exempelvis Gamleby.
- Eftersom jag inte har tillgång till datorn i Gamleby måste jag in till huvudexpeditionen vid Tjustgården och läsa i journalen för att få veta vilken medicinering patienten har. Att åka emellan Västervik och Gamelby för att göra den kollen tar tid och den tiden har man inte i ett akutfall.
Valle Johanssons lösning är att kommunens sjuksköterskor utrustas med en bärbar dator.
- Då kan vi ta fram alla besked vid sjuksängen.
Anmälan mot mas-en Pia Berg riktas mot att hon för ett år sedan beslutade att ta bort injektionslistorna hos patienterna.
- Jag skyldig att se till patientsäkerheten genom olika riktlinjer för verksamheten. Att datorerna ska vara inlåsta stämmer inte. De ska ha full tillgång till journalerna på de särskilda boendena, säger Pia Berg som ställer sig frågande till påståendet om att kontoren skulle vara larmade.
- Jag förutsätter att det fungerar ute i verksamheten. Det är ett arbetsgivaransvar och ligger inte på mig, säger Pia Berg som avfärdar Valle Johanssons anmälan.
- Han har inte rent formellt rätt att göra en Lex Maria-anmälan, det faller på mitt ansvar, säger Berg.
- Vad gör man när den medicinskt ansvarige är den vi vänder oss emot, säger Valle Johansson som är övertygad att socialstyrelsen gör en utredning.
Han är mycket skarp i sina formuleringar och nämner "diktatorisk, självsvåldig och säkerhetsfara för patienterna". Anmälan har hamnat på socialchefen Jörgen Olssons bord men han tänker inte agera i nuläget.
Berit Adler är chef för kommunens sjuksköterskor och ska enligt anmälan ha lovat att "låsa upp alla kontor dag som natt".
- Sjuksköterskorna har själva valt att inte komma in på alla expeditioner utan åker i stället till huvudexpeditionen på Tjustgården för att få tillgång till journalerna.
- Vi kommer att se över organisationen i centralorten. När det gäller bärbara datorer går det i dagsläget inte rent tekniskt att genomföra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!