Patient lagd i bälte utan lagligt beslut
En patient som var intagen på en psykiatrisk klinik lades i bälte under några timmar. Nu har det visat sig att tvångsåtgärden inte hade laglig grund.
En patient blev akut inlagd på en psykiatrisk klinik.
Senare blev patienten aggressiv och flyttades därför till en annan avdelning. Där lades patienten i bälte under cirka två och en halv timme. Bältet höll fast patienten som blev mer eller mindre orörlig.
- Denna tvångsåtgärd gjordes utan att något beslut fattats enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård, enligt Lars Ahlgrens anmälan.
Landstinget har beslutat att gå ut med information om alla Lex Maria-anmälningar som görs. Ett led i patientsäkerhetsarbetet.
Syftet är att gå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt.
Genom att mer öppet diskutera misstag i sjukvården vill man försöka hitta systemförändringar och rutiner som förhoppningsvis ska medföra att misstagen inte upprepas.
Landstingspersonalen har varje år en miljon patientkontakter. Av dessa leder cirka 60 till anmälningar. Det har gjorts tio till femton Lex Maria-anmälningar om året. Under tio procent av anmälningarna leder till påföljder för sjukvårdspersonalen.
Genom att göra Lex Maria-anmälningar blir det en objektiv utredning om vad som hänt. Ett annat syfte är att anhöriga så långt som är möjligt ska få klarhet i vad som inträffat och varför skadan eller sjukdomen uppstått.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!