Patient blev fastspänd utan beslut om tvångsvård

Patienten blev orolig och spändes fast i bälte. Där blev patienten liggande i över sju timmar.
Något beslut om tvångsvård fanns inte.
Nu riktar socialstyrelsen kritik mot ansvariga läkare.

Västervik2006-12-01 00:25
Patienten var intagen på en psykavdelning i Västervik. Det fanns inget beslut om tvångsvård utan patienten vistades inom psykvården av fri vilja.
En dag i somras blev patienten mycket orolig och paranoid. Beslut togs om att patienten skulle flyttas till en annan avdelning men satte sig till kraftigt motvärn. Patienten slog vilt omkring sig. Bakjouren kallades in och det togs beslut om tvångsmedicinering och att patienten skulle spännas fast i sängen med bälte.
Beslut om sådana åtgärder måste föregås av ett beslut om tvångsvård. Något sådant fanns inte. Det var på morgonen efter, när patienten legat fastspänd i sju och en halv timme, som misstaget upptäcktes. Ansvariga läkare har hävdat nödvärnsrätten. Det krävdes fyra personal för att flytta patienten till en annan avdelning.
Nödvärnsrätt kan bara hävdas under kort tid och i en akut situation, menar socialstyrelsen. Tvångsmedicinering får bara förekomma i sällsynta undantagsfall. Socialstyrelsen framhåller att beslut om tvångsvård måste fattas snarast, om tvång fortsatt behöver tillgripas.
Alla medborgare är skyddade enligt grundlag gentemot det allmänna mot frihetsberövande. Detta kan upphävas genom lag, det finns psykiatriska tvångslagar, men de har inte använts i det här fallet. Socialstyrelsen ser allvarligt på det inträffade och ansvariga läkare ska kritiseras.
I ett svar till socialstyrelsen har cheföverläkaren förklarat att inom kort kommer en helt ny blankett för bältesläggning att tas fram för att undvika liknande misstag i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om