På torsdagen kallade regionens sju partier till gemensam presskonferens för att visa enighet. På fredagen gjorde de tio partierna i Västervik samma sak. Ämnet var detsamma: Att ställa sig bakom regionens förslag till investeringspaket på två miljarder i Tjust- och Stångådalsbanan.
Kommunen ska i förslaget inte vara med och skjuta till pengar. Partierna tyckte ändå att det är viktigt att visa att frågan är viktig för Västerviks kommun.
– Vi har ju pratat många gånger om att vi är en till ytan stor kommun, och infrastrukturen är viktig för oss, sade kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).
Vänsterpartisten Mariann Gustafsson berättade hur hennes parti fört fram förslag på satsningar på Tjustbanan från 70-talet och framåt.
Samtidigt har man från Västerviks kommun ofta pratat om att få ner pendlingstiden från Västervik till Linköping till under timmen för att arbetspendling ska kunna komma igång. I regionens förslag blir tiden en och en halv timme.
Är regionens förslag tillräckligt ambitiöst?
– Det är ett första steg, säger Harald Hjalmarsson, som inte vill ge upp entimmesambitionen.
Akko Karlsson (MP) säger att man inte ska stirra sig blind på restiden mellan ändstationerna.
– Det här förslaget kan göra orterna däremellan, som Åtvidaberg och Överum, ännu mer attraktiva.
Tommy Ivarsson (SD) har erfarenhet av att arbetspendla mellan Västerviks kommun och Linköping. Han pekar på att arbetspendlingen har förändrats.
– Det var svårt att pendla varje dag. I dag har möjligheterna till distansarbete blivit bättre, då behöver man inte resa alla dagar i veckan.
Det var inte alla som jublade efter regionens presentation av järnvägssatsningen. VT:s ledarskribent Jakob Styrenius menade att regionen höjer insatserna i en satsning som hittills inte varit framgångsrik. Vid ett möte i valrörelsen i Västervik Framåts regi rankade publiken en satsning på väg 35 mellan Västervik och Linköping som viktigare än Tjustbanan.
Kunde man ha fått större infrastrukturvinster genom att istället satsa på vägtrafiken?
– Vi kan inte lösa klimatomställningen med asfalt. Järnväg är det trafikslag som kan ta flest passagerare och mest gods med minst energiförbrukning, säger Akko Karlsson (MP), men lägger till att vägtrafiken kommer att vara nödvändig även i framtiden.
– Det är inte en fråga om antingen eller, vi behöver satsningar både på Tjustbanan och väg 35, säger Sverker Thorén (L).