Uppklädda och uppeldade hade sju klasser inom ramen för kursen Samhällskunskap 1B samlats för att under en dag på praktiskt vis lära sig mer om såväl EU som aktuella samhällsfrågor. Och det demokratiska arbetssättet, förstås.
Varje klass har under sex veckors tid jobbat med att skriva resolutioner i ämnen med utgångspunkt från Agenda 2030 – frågor som berör hållbar utveckling, tillväxt, jämställdhet, miljö och forskning.
– Klasserna utgör sju kommittéer, det blir som ett rollspel, berättar Daniel Idlund, lärare i samhällskunskap på gymnasiet.
När VT anländer har debatten redan pågått tag. Flera förslag har debatterats och gått till omröstning. Daniel Idlund tycker att det råder ett positivt debattklimat.
– Det är inte alla som yttrar sig, men de som gör det är väldigt duktiga. Det finns säkerligen blivande politiker bland de här eleverna, säger han.
Klass NA17B hade skrivit en resolution med frågeställningen "Hur kan EU skydda sig mot terrorism utifrån?". Där framförs ett antal förslag, om exempelvis ökade gränskontroller och en EU-gemensam poliskår.
– Men den avslogs, berättar Shamil Lembasya och ser besviken ut.
Johanna Albinsson förklarar att det, i sann parlamentsanda, bildats grupperingar under dagen och Thulani Andersson misstänker att klassen fått en del av dessa grupperingar mot sig, och att det kan vara orsaken till avslaget.
Alla elever var inte uppe i talarstolen, men alla hade möjlighet att begära ordet. Presidiet växlade också under dagen och esteteleven Alma Lindsköld höll under en av resolutionerna ordning på talare, röster och protokoll.
– Jag ville inte stå i talarstolen men tycker att jag har lärt mig mycket på det här viset också, säger hon.