Parkslide besprutas i fruktträdgården • Allmänheten varnas

I den gamla fruktträdgården vid Stenhamra plockar många äpplen och päron så här års. Nu varnas allmänheten från att plocka av frukten i ett område. Där bekämpar man parkslide med glyfosat.

Fallfrukten innanför avspärrningarna rekommenderas inte att äta av säkerhetsskäl. De utanför avspärrningarna går bra att äta.

Fallfrukten innanför avspärrningarna rekommenderas inte att äta av säkerhetsskäl. De utanför avspärrningarna går bra att äta.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2024-10-09 14:00

Den senaste tiden har många träd i området dignat av frukt. Gunilla Smedbäck bor i närheten och går i trädgården alla årstider. Hon vet andra som kommer dit varje år för att plocka äpplen som de tar hem och kokar mos på, eller sparar till vintern. Många som går förbi plockar med sig några att äta. 

– Jag plockar lite frukt nästan varje dag. En del ger jag bort och tjatar om svenska äpplen i stället för de importerade i affären, berättar Gunilla. 

Nyligen möttes hon dock av varningsskyltar och avspärrningar. På skyltarna står det att man inte ska plocka äpplen eftersom man bekämpar parkslide. Gunilla ifrågasätter tajmingen – och undrar vad det är för medel man använder för att bekämpa växterna med. Är det gift i äpplena hon och många andra plockat i trädgården? 

– Jag blir så himla ledsen. Mest för att det verkar så idiotiskt att bekämpa just när frukten är som finast. Eller är det kanske så att bekämpning bara funkar just den här årstiden? 

undefined
Ett område runt parkslidebeståndet har spärrats av.

Vi tar kontakt med Rickard Ljunggren på samhällsbyggnadsenheten, som bekräftar att man bekämpar parkslide i trädgården. Det medel som använts är växtskyddsmedlet glyfosat, en bekämpningsmetod som testas här och på några andra platser i Västervik. 

Att bekämpa parkslide med glyfosat är enligt Naturvårdsverket en bevisat effektiv metod, men har många restriktioner. Man får till exempel inte använda medlet i närheten av vattnet, och metoden är förbjuden för privatpersoner. 

Varför görs det just nu? 

– Valet av tidpunkt är fullt medveten, även om vi blev 14 dagar försenade. Parksliden drar ner energin i rötterna på hösten när det börjar bli kyligare. Anledningen är således att få så bra effekt som möjligt på bekämpningen, svarar Rickard Ljunggren. 

Även dagen man valde att bespruta beståndet på är noga vald utifrån väderförhållanden, då man inte ville riskera att kontaminera annan vegetation i närheten. Just den här dagen, i måndags, var det vindstilla. 

undefined
Rickard Ljunggren på samhällsbyggnadsförvaltningen berättar att man testar bekämpningsmetoden på ett mindre bestånd parkslide vid Segelmakeriet/Tändstickan och några lite större bestånd mellan Grusåsvägen och Målserumsvägen. "Vi har inte testat detta innan utan vill nu skaffa oss egna erfarenheter. Resultatet kommer att följas upp under våren och vi kommer med största sannolikhet få göra ytterligare behandlingar på de aktuella plantorna", uppger han.
undefined
Parksliden i trädgården vid Stenhamra bekämpas med glyfosat. Arbetet utförs av en firma som jobbar med och är utbildade inom bekämpning med växtskyddsmedel/parkslide, och man har sökt och fått tillstånd för besprutningen.

Enligt Rickard Ljunggren är det ingen fara att äta fallfrukt i trädgården, om den inte tas ur eller direkt intill det aktuella parkslidebeståndet. Man har medvetet valt att ta till ett rejält skyddsavstånd som är avspärrat med band och varningsskyltar. 

– Den avspärrade delen utgör trots detta en mycket begränsad del av fruktträdgården. Så det finns stora delar i övrigt att röra sig på och ta ett äpple eller päron om man så önskar.

undefined
På sensommaren och hösten brukar träden i den gamla trädgården digna av päron och äpplen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!