Paret träffades i Odessa 2002 när syrianen Yaser Alhaj Ahmad hade flyttat dit för att studera till ingenjör på universitetet.
– Vi hälsade på varandra en dag på gatan, då han bodde i närheten av mig. Det var så vi träffades, säger Olena Kagljanjuk.
De blev ett par och bosatte sig sedan i Syrien, men när kriget i landet förvärrades flyttade de tillbaka till Ukraina. Yaser Alhaj Ahmad och Olena Kagljanjuk bodde där i två år innan de flyttade till Sverige.
Yaser började satsa på matlagningen, trots sin ingenjörsutbildning. Han hade kolgrillsställen i både Syrien och Ukraina innan de flyttade till Sverige.
– Situationen var inte så bra i Ukraina, så olika anledningar gjorde att vi ville flytta till en lugnare plats.
Nu har de bott i Sverige i över tio år. När de kom till Sverige bodde de först en kort period i Totebo innan de flyttade till Stockholm, där Yaser jobbade på en restaurang.
År 2020 bestämde de sig för att flytta tillbaka till Västerviks kommun. Flyttlasset gick då till Ankarsrum och året efter öppnade de Ankarsrum Bistro och grill.
De senaste året har grillen mest varit ett ställe som varit öppet på somrarna, så de ville hitta en ny lokal i Västervik.
De fick tag i Peru-kiosken som tidigare varit en godisbutik, och i slutet av augusti förra året tog paret över lokalen.
– Vi tänkte på många andra ställen i Västervik, men fick inte godkänt att grilla i de lokalerna. Därför tog vi den här lokalen som var ledig.
Hur skiljer ni er från andra kolgrillar?
– Smaken, vi jobbar mest med grillat kött och maten tillhör syrisk matkultur, säger hon.
Yaser och Olena har även anställt Anna Voronova. Hon är också från Odessa i Ukraina och kom till Ankarsrum med sin dotter 2022 i samband med att kriget bröt ut.
– Hon letade efter ett jobb och vi berättade att vi skulle starta ett nytt ställe i Västervik och behövde folk. Vi berättade för Arbetsförmedlingen att det fanns en kvinna som vi tänkte passade och de hjälpte oss med att anställa henne, säger Olena.
I Ukraina jobbade hon som administratör, så att jobba i kolgrill har varit en omställning.
– Jag gillar att laga mat, men har aldrig jobbat på kolgrill förut, så när jag fick frågan tänkte jag att jag skulle prova, säger Anna Voronova.