Pär Svärdson om den hårda kritiken: "Håller inte med"

Apotea beskylls från flera tidigare anställda för kollektiv bestraffning och dålig arbetsmiljö. Nu bemöter företagets vd uppgifterna.

— Vi har gjort flera medarbetarundersökningar där vi fått genomgående höga betyg om hur folk trivs. Men uppenbarligen är det vissa som inte tycker att det är bra, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

— Vi har gjort flera medarbetarundersökningar där vi fått genomgående höga betyg om hur folk trivs. Men uppenbarligen är det vissa som inte tycker att det är bra, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Foto: Anton Gustafsson

Västervik2020-11-02 10:30

Enligt en granskning från tidningen Etc står inte allt rätt till på Apoteas logistikcenter i Morgongåva i Uppland. Flera anställda vittnar om en, minst sagt, bristfällig arbetsmiljö.  

— Nu jobbar de flesta intervjuade inte här längre, och då är man kanske inte så positiv i grunden. Men man måste alltid ta till sig av kritik och försöka göra det bättre, även om det är ett fåtal som är missnöjda, säger Apoteas vd Pär Svärdson, uppvuxen i Västervik.

Ett av de missförhållanden som togs upp i artikeln var att Pär Svärdson hetsar sina anställda genom sms och skäller ut folk så att vissa har fallit i gråt.

— Jag kan bli väldigt engagerad i att kunderna ska få sina paket då det kan handlar om mycket viktiga mediciner. I sådana stunder har det absolut hänt att jag har uttryckt mig dumt. Det är verkligen något jag ska ta lärdom av och bli bättre på, säger han på torsdagen. 

De som Etc pratat med vittnar också om en ständig kameraövervakning. Men att kamerorna skulle användas till att övervaka de anställda tillbakavisar vd:n. 

— Kamerorna finns ifall att receptbelagd medicin skulle försvinna. Vi har ingen detaljgranskning över vad de anställda gör. Om en receptpåse skulle trilla av en vagn spårar vi den med hjälp av kamerorna då det är viktigt att sådan medicin inte försvinner.

undefined
Flera före detta anställda har vittnat om en dålig arbetsmiljö på Apoteas lager.

En stor del i Etc:s granskning handlar också om kollektiv bestraffning. De anställda menar att om en i ett arbetslag på fem personer inte gör färdigt sina ordrar i tid kan hela laget tvingas plocka ordrar hela arbetspasset istället för att ägna halva arbetsdagen till annat. Det här innebär mycket slit då plockandet kan vara fysiskt krävande. 

— Enligt min uppfattning är det inte så. Det finns en maskin som man måste vara fem personer för att operera. Om av någon anledning alla fem i laget inte opererar maskinen går det inte att utföra den arbetsuppgiften. Då får de här personerna utföra någon av de andra arbetsuppgifterna som finns på lagret. Enligt mig kan det inte bli ett straff att ägna sig åt någon av de andra arbetsuppgifterna man är anställd för. 

Men även om inte du uppfattat det som straff är det ju uppenbarligen så att några av dina anställda gör det, hur kan det vara så?

— Det kan ligga något i att jag måste bli bättre på att förklara varför man inte kan utföra vissa arbetsuppgifter och uttrycka mig på ett bättre sätt.

Fackförbundet Unionen representerar lagerarbetarna på Apotea. Jörgen Gustavsson är ombudsman på Unionen i Uppland och han ser allvarligt på uppgifterna.  

— Det är förkastligt, det här är ingenting som Unionen eller något fackförbund kan ställa sig bakom, säger han på torsdagen.  

Enligt Jörgen Gustavsson har det tidigare funnits rykten om att personalen kameraövervakas på Apotea, men det har aldrig framkommit konkreta uppgifter som facket kunnat gå vidare med.

— Personalen ska inte övervakas, punkt slut. Apotea har själva sagt att kamerorna används till att bevaka viktiga läkemedel och ingenting annat. Om de istället används till att övervaka personalen är det ett grovt intrång på den personliga integriteten.

Vad ska ni från facket göra åt det här nu?  

— Vi kommer vidta åtgärder. Det här är ju uppgifter som har kommit till en journalist, så först och främst ska vi ta kontakt med våra medlemmar och prata med dem och hur de upplever situationen. Sedan ska vi kalla till förhandling med arbetsgivaren för att diskutera det här.

Svärdson och Apotea

Västerviksbördiga Pär Svärdson är entreprenören bakom e-handelsföretag som Adlibris (bokhandel) och Apotea (apoteksvaror).

Han är fortfarande vd för Apotea, för vilket han vunnit utmärkelser som Årets nätbutik 2018, och årets e-mästare 2018.

Apotea sysselsatte 2019 ungefär 600 anställda, och hade över två miljarder i omsättning.

Pär Svärdsons pappa var företagare och mamman aktiv på ett lantbruk. Som åttaåring startade han djuraffär i garaget hemma, som 16-åring sitt första aktiebolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!