Pandemin präglade lokala förstamajtal

Ett välfärdsbygge som satts på prov under pandemin. Det kan man säga var ett återkommande tema bland de lokala, digitala förstamajtalen.

Lena Hallengren Jacob Hoffsten Jenny Svensson Dan Nilsson Manda Hedin

Lena Hallengren Jacob Hoffsten Jenny Svensson Dan Nilsson Manda Hedin

Foto: Skärmdumpar

Västervik2021-05-01 17:45

Det blev inga förstamajtåg i vårsolen. Istället fick den som ville fira arbetarrrörelsens högtid bänka sig framför datorn.

Det närmaste ett demonstrationståg i de lokala förinspelade talen var Socialisternas Jenny Svensson som vandrade runt i hemorten Överum samtidigt som hon höll ett anförande:

– Alla som bor i kommunen har rätt att känna sig trygga, och att känna sig viktiga oavsett var de bor, sade hon, och fortsatte att tala om vikten av en jämlik skola.

Bland de övriga talarna som vi lyssnade på var annars pandemin det dominerande ämnet, och de återkom på olika sätt till välfärdens roll under pandemin.

Mest kritisk var socialisternas Jacob Hoffsten, som talade med Västerviks sjukhus som bakgrund. Han menar att de styrande borde ha dragit lärdomar av pandemiåret:

– Var är de nya vårdavdelningarna och den utbyggda iva-kapaciteten? Knappt något har gjorts under året som gått.

Inte oväntat hade Socialdemokraterna en mer positiv syn i sin förstamajfilm. Den var i stora delar inspelade i Tjustsalen.

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl konstaterade visserligen att pandemin visat att Sveriges välfärd inte var så stark och robust som vi hoppats, men han övergick sedan till att berätta vad regeringen gjort under året, och planerar att göra för att möta pandemin.

– 420 miljarder har avsatt för att mildra effekterna av covid, och få till en nystart när pandemin är över.

Socialministern Lena Hallengren, som inte var på plats i Tjustsalen, höll en positiv ton i inledningen av sitt tal:

– Jag är stolt över hur svenska folket agerat i krisen, och jag är stolt över de insatser som anställda i vården och omsorgen gjort.

Men även hon konstaterade att det finns brister, och att varnade för den politik som kan föras om det blir ett regimskifte efter nästa val.

Västerviks kommunalråd Dan Nilsson (S) tog sats i en låttext med gruppen Kent. I låten "Elit" beskriver bandet sina förfäder från arbetarklassen som hjältar.

– Det är vår elit som kämpar ute i vården och i skolorna under pandemin, sade Nilsson.

Även SSU:s talare Manda Hedin kom in på pandemin, men ur ett annat perspektiv: Hur pandemin påverkat den psykiska hälsan negativt.

– Inte minst för skolungdomar som haft distansundervisning och kämpat för att behålla motivationen.

Hon berättade att SSU bland annat efterlyser hälsokontroller för unga med fokus på det psykiska välmåendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!